• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wkręt z łbem imbusowym

Reakcji
1
Witam.
Wie ktoś gdzie można kupić w normalnej cenie takie wkręty z łbem imbusowym takie jak te:
http://www.audiostereo.pl/zalaczniki/1006923_1.jpg
lub jakieś inne do przykręcenia głośników ładniejsze od zwykłych wkrętów do drewna. Są np. w Greltonie ale cena 30zł za 24 szt. jest mocno wygórowana. W sklepach w Krakowie zajmujących się sprzedażą śrub takich jak Nycz niestety tego rodzaju wkrętów nie mają.

Normalnie używam zwykłych śrub z łbem imbusowym i do tego nakrętki pazurkowe, co wychodzi 20 gr/ szt. ale właśnie chciałbym uniknąć wbijania nakrętek. Koszt tych polinkowych to 24 zł na dwie kolumny więc trochę dużo jak za głupie śrubki. Co do tych z monacora to rzeczywiście trochę taniej wychodzą. Ale zwykła śruba z łbem imbusowym to koszt 5 gr więc nie rozumiem czemu wkręt kosztuje 10 razy więcej.

Barthez napisał:
zwykła śruba z łbem imbusowym to koszt 5 gr więc nie rozumiem czemu wkręt kosztuje 10 razy więcej.
bo ich jest malo
jakbys zamowil u producenta odpowiednio duzo to wyjdzie taniej

Barthez napisał:
W sklepach w Krakowie zajmujących się sprzedażą śrub takich jak Nycz niestety tego rodzaju wkrętów nie mają.
a pytales o katalogi? czy by czasem nie mogli czegos takiego zamowic?
zamowic mozna min karton - kupilbys i moznaby sprzedawac forumowiczom za normalne pieniadze ;)

Przeszukalem wiele katalogow i nigdzie nie znalazlem wkretow impusowych wiec jest to wyrob nietypowy dlatego tak drogi. Sciagalem je z monacora choc nie sa jakies rewelacyjne a i rdza czesto sie na nich pojawia.

Zwykle wkrety jak wyzej mozna kupic czarne oksydowane lub lakierowane na ciemny braz.

Mam cos takiego:
.Bardziej uniwersalne,niezawodne i eleganckie rozwiązanie problemu przykrecenia głosnika do obudowy(z reszta nie tylko głosnika).Narzedzie Torx15

a ja mam nieco inny sposób.
takie śruby jakie pokazał zbyszek, na fotce można przykręcić bezpośrednio do płyty wiórowej bez uzywaniatej złotej nakrętki. ja najpierw wkręcam zwykły wkręt do drewna taki jak do łączenia płyt używamy i potem śmiało można do tego otworu wkręcić tylko śrube i trzyma bardzo mocno. tylko mam problem ze zdobyciem w mojej okolicy takich zwykłych śrub :???:

yxzabc napisał:
śruby jakie pokazał zbyszek, na fotce można przykręcić bezpośrednio do płyty wiórowej bez uzywaniatej złotej nakrętki
no zdecydowanie to nie tak hop,hop jak piszesz a już szczególnie z płyta wiórową :grin:Ale owszem,mozna wzmacniajac wcześniej naciety gwint np.zywicą epoxydowa lub czyms podobnym

no ale moim zdaniem spokojenie można się obejść bez tego czegoś złotego na fotce (nie wiem jak to nazwać) :razz: i będzie tak samo

yxzabc napisał:
no ale moim zdaniem spokojenie można się obejść bez tego czegoś złotego na fotce (nie wiem jak to nazwać) :razz:
to jest tulejka z gwintem w srodku.Wiercisz otwór,wbijasz tulejkę a następnie wkręcasz śrubę.Jest to po prostu kawałek solidnego,metalowego gwintu np.w materiale kruchym,nie nadajacym sie do gwintowania jak płyta wiórowa,mdf,hdf,tworzywa sZtuczne

Sklepy meblowe mają coś takiego jak regulowane plastikowe ślizgi (2 rodzaje) na M6 i M8 chyba :P Mozesz zapytać :)

zbyszek napisał:
to jest tulejka z gwintem w srodku.Wiercisz otwór,wbijasz tulejkę a następnie wkręcasz śrubę.Jest to po prostu kawałek solidnego,metalowego gwintu np.w materiale kruchym,nie nadajacym sie do gwintowania jak płyta wiórowa,mdf,hdf,tworzywa sZtuczne
i wygląda na taką, że w czasie wkręcania śruby jeszcze się rozszerza i trzyma mocniej. Fajna sprawa.

Powrót