• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wlasne loga, napisy

Reakcji
0
Macie jakies zrodlo, pomysl, skad mozna dorwac napisy, loga na wlasne kolumny? Mowa o wypuklych, posrebrzanych napisach typu Technics, Sony, Panasonic itp. z tym, ze wlasnego autorstwa.

Przepiekny napis widzialem w projekcie binganta:

67_1269889392.jpg

Spotkaliscie sie z wykonawca tego typu rzeczy?

blacha palona na laserze albo jakiś wzorek frezowany na cnc. największy problem to projekt żeby żeby z całością ładnie wyglądało ;)

Tez myslalem, ze raczej to produkcja wlasna badz "za browara" u kumpla co "robi" na cnc. Wolalbym jednak znalezc rozwiazanie typowo konsumerskie. W skrocie:

- dzien dobry
- to moj projekt loga, ilosc DWA
- ok, odbior badz wysylka jutro 11,99pln
- super, dziekuje, do widzenia

można jednostkowo tylko to jest spory koszt
wszystko zalezy od wielkosci...
laser, grawerka, trawienie;
a przy większych ilościach odlewy, sztancowanie;
najlepiej skumaj się z kimś kto się zajmuje metaloplastyką, medale, znaczki itp oni mają narzędzia.

chyba ze podobają ci się emblematy samochodowe;)) na kolumnę jak znalazł

Ostatnia edycja:
można jednostkowo tylko to jest spory koszt
wszystko zalezy od wielkosci...
laser, grawerka, trawienie;
a przy większych ilościach odlewy, sztancowanie;
najlepiej skumaj się z kimś kto się zajmuje metaloplastyką, medale, znaczki itp oni mają narzędzia.

chyba ze podobają ci się emblematy samochodowe;)) na kolumnę jak znalazł

Tak... haha wkleje sobie napis CLIO lub POLO :D Zdziwilem sie jak ciezko znalezc kogokolwiek wsrod kregu znajomych, robiacych badz posiadajacego znajomego robiacego na CNC. Jak szukanie ze swieca. Napisze jeszcze na fb, moze ktos cos :O Sa jeszcze male "firemki" zajmujace sie produkcja medali, oznaczen, zobacze jak wygladalaby cena w tego typie punkcie.

Witam frezarka by sie znalazła bo posiadam takową tylko nie mam pomysłu jak by to zrobic. Przy tej małej wielkości znaczków musi byc bardzo maly frez a w alu o grubości np 3mm to trochę roboty by było, chyba ze jest jakiś gotowy materiał taki jak używają producenci?

Rzeźbie w drewnie badż aluminium, ale pogrzebałem teraz troche w sieci i znalazłem coś takiego jak laminat grawerski tylko najgrubszy jaki znalazłem ma 1,5mm o fakturze np. szczotkowane aluminium

Ale dlaczego nie chcesz wykorzystać alu ? Plaskownik alu i wycinasz literki, albo w grubszym grawerujesz, pozniej malujesz i szlifujesz lica liter. Uzyskasz jasne litery i ciemne tlo.
Mi sie podoba takie cos, te slady po frezowniu dodaja efektu
abc815be1063c4348cded7e892a58e53.jpg

Ostatnia edycja:
Też mam cnc i wiem że takie pierdoły trudno wykonać. Bo to i posuw mały, i frez mam małe zagłębienie, a jeszcze g.... lubi się łamać w najmniej odpowiednim momencie.
Radził bym Wam jeśli chcecie zrobić sobie takę jedną sztukę jako wzór na cnc i potem zrobić z tego formę silikonem formierskim, potem już z tego odlewać np żywicą gotowe loga. Forma jest wtedy wielorazowa. No tylko wtedy loga będą kolorowe jeśli chcecie, litego alu z tego nie zrobicie.
Pozdrawiam

W Toruniu znalazłem miejsce, gdzie grawerują różności. Nie miałem za wiele czasu na rozmowę, więc tylko zapytałem orientacyjnie i okazało się, że logo w stylu tego z pierwszego postu, wielkości około 15x3cm kosztować będzie około dyszki. Mogę dopytać o szczegóły, nie jestem pewien, czy czegoś nie przeinaczyłem (mówię, mało czasu miałem).

Niekoniecznie im mniejsze logo tym niższy koszt lub wręcz odwrotnie. Każda firma z cnc która usłyszy o dłubaniu frezikiem 0,5mm w aluminium da cenę zaporową nawet przy kilkudziesięciu sztukach... Aluminium jest ciągliwe i frezy kosztujące kilkadziesiąt złotych lubią się łamać w losowych momentach. W brązie, mosiądzu lub laminacie grawerskim spodziewał bym się znacznie korzystniejszej ceny.

Ostatnia edycja:
dodam jeszcze opcję cięcia wodą, najmniej kłopotliwa i bardzo precyzyjna do tego można wycinać praktycznie we wszystkim no i nie jest to jakoś kosmicznie drogie, warto poszukać

Powrót