• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Woofer do zestawu 2 way

Reakcji
0
Witam poszukuję woofera 18 cm do kolumny podłogowej 2 way. Mam do wydania 600 zł za 2 szt. Szukałem na różnych forach i na razie myślę nad Usher 8935a. Co o nim możecie powiedzieć i czy polecacie jakiś inny głośnik? Pozdrawiam

Najpierw napisz czy jesteś sam w stanie zaprojektować zwrotnice jak nie to porozglądaj się najpierw w gotowych konstrukcjach.

Tak mam system pomiarowy wiec zwrotnice zaprojektuje. Chcialbym zaprojektowac kolumny samemu wkoncu to DIY:-)

Bardzo fajny glosnik. Sam taki kupilem i czekam na niego.
Wg mnie najlepszy w tej cenie.
A co na gore?

Tak mam system pomiarowy wiec zwrotnice zaprojektuje.

Samo posiadanie systemu pomiarowego jeszcze nie gwarantuje zaprojektowania poprawnej, a co dopiero dobrej zwrotnicy :) No ale zaczynasz dobrze i to się chwali.

Napisz może jeszcze co przewidujesz do obsługi górnej części pasma to może łatwiej będzie doradzić coś na dół. Wiele osób na forum jest mocno osłuchanych w różnych głośnikach i w różnych ich konfiguracjach (ja niestety tak osłuchany nie jestem :glare: ) i ma pogląd na to, "co z czym brzmi lepiej a co niekoniecznie" więc pewnie łatwiej będzie im coś doradzić.

---------- Post dodany o 22:55 ---------- Poprzedni post o 22:54 ----------

PS: No właśnie, tak jak kolega lklukasz pisze :) co na górę?

I preferencje muzyczne, brzmieniowe ;). Glownie jak chcesz, zeby glosnik gral.

No więc tak. Słucham rocka, metalu, popu, Na górze będzie seas 27 tbfc/g ponieważ czytałem dużo pozytywnych opini na jego temat i sprawdzi się w rocku/metalu. Pomieszczenie to 18 m2. Cóż mogę oczekiwać od głośnika.. chcę ładnego basu i przejrzystą średnicę.. I tu mam mały dylemat ponieważ nigdy nie słuchałem dobrego zestawu 2 way ale czytałem, że ta średnica jest jakby tłumiona. Czy to prawda? Mam też na uwadzę poczekać na serię awx stx i budować 3 way. Ale nie wiem czy to nie będzie klasa do tyłu porównując stx do seasa i ushera. Mam nadzieję że koledzy naprowadzą mnie na dobra drogę:-)

---------- Post dodany o 12:40 ---------- Poprzedni post o 12:25 ----------

Koledzy a co powiecie na Usher 8948a? Bo mam okazję kupić.

nie słuchałem dobrego zestawu 2 way ale czytałem, że ta średnica jest jakby tłumiona. Czy to prawda?
Jesli ktoś przesadzi z korekcją baffle stepu...

Co do 3 way. Podziel swój budżet
a.) na 4 głosniki
b.) na 6 głośników

i dodaj do tego ekonomiczną przesłankę "droższe zwykle gra lepiej" ;)

Powrót