• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wrażenia odsłuchowe Tonsil GDN 20/80/2

witam, masz problem ze wzmacniaczem, popierwsze z tda nie wyciszniesz tego co bys chcial, po drugie, napedzaj to jakims wzm zasilanym +-45V, zobaczysz kontrole!! :) pozdrawaim.

teraz bede mial troche czasu bo skonczylem sesje to sie troche pobawie, juz wczesniej myslalem zeby zasilic tego tda czyms mocniejszym, mysle o transformatorze +/- 35V 150-200W, to pewnie bedzie mialo kopa, no i przed tym musze zrobic subsonika bo mi glosnik rozwali na strzepy, juz teraz przy troche glosnijeszym sluchaniu membrana lata jak glupia. Szukam tego schematu plytki, szukam, szukam i nie moge znalezc, gdzie on jest, czytalem ten artykol o subsoniku ale tam zadnego odnosnika do plytki nie ma tylko do strony gdzie jest umieszczony schemat tego filtru i ewentualnie mazna za drobna oplata hehe 12$ zamowic pcb.

za 12$ to ci moge 2 takie filtry podeslac :)

[ Dodano: 2004-10-15, 10:54 ]
35V moze byc za duzo dla tda7294, bedziesz mial duze szanse na zjaranie, bedziesz tez mial pelne 100W

to jaki transformator proponujesz do wzmaka? teraz mam 2x24V. masz moze wzor tej plytki subsonica na kompie? jak masz to czy moglbys mi podeslac na maila? czubek2033@wp.pl. dzieki z gory

wieczorem zapodam, 32volty.

[ Dodano: 2004-10-15, 11:11 ]
aha, trafo 150 watow, wiecej nie trzeba. jest jeszcze jedna bardzo wazna sprawa, 10tys mikro na jedno napiecie to np. za duzo, zainwestuje w dobre kondensatory, to podstawa. polecam nippon, za smieszna kase sa na alegro. pozdrawiam.

dzieki. Tak czytam te niektore posty to niektora wiara wypowiada sie na temat glosnikow, nie majac chyba o tym pojecia. Czytalem przed chwila stary post, jakis gosciu tez mial problem z duzymi wychyleniami membrany ze az mu cewka charczala, to ludzie mu wmawiali ze cienko zrobionych mp3 slucha albo ze ma wydluzyc rure b-r to problem zniknie. Myslalem ze padne. zamiast od trazu zaproponowac odciecie od dolu to wiara kombinuje jak konie pod gore.

w sumie Ukaszu nikomu nic nie wpieram, tylko kolega Slawek napisał jaki bas mu się podoba więc ja mu napisałem, żeby w takim razie robił zamkniętą + odpowiedni głośnik:)

Powrót