• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

www.loudspeakershop.eu Twój pomysł - nasze wykonanie

Reakcji
0
Sklep www.loudspeakershop.eu znany jest ze sprzedaży komponentów i akcesoriów do zestawów głośnikowych. W ofercie znajdują się również zestawy do samodzielnego montażu.

Wychodząc naprzeciw coraz większemu zainteresowaniu zestawami DIY, zachęcamy do współudziału przy powstawaniu nowego projektu.

Czekamy na wasze propozycje wyboru głośników z oferty sklepu Loudspeakershop.eu oraz typu konstrukcji, którą chcielibyście mieć we własnym domu.

Współpraca z serwisem internetowym www.diyaudio.pl – poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia, oraz zrzeszającym pasjonatów z dziedziny audio, pozwoli zbudować zestaw który będzie odpowiedzią na rzeczywiste potrzeby odbiorców.

Wybór ostatecznego projektu, lub kilku w zależności od Waszego zainteresowania tematem, podzielony zostanie na etapy:

1. Propozycje przetworników oraz typu konstrukcji prosimy umieszczać na forum internetowym:

- www.audioarena.pl
- www.diyaudio.pl

2. Najciekawsze i często powtarzające się konfiguracje pojawią się w ankiecie na www.loudspeakershop.eu
3. Wasze głosowanie zdecyduje o kolejności realizacji projektów

Po dokonaniu przez Was wyboru, przystąpimy do realizacji projektu, który będzie na bieżąco przedstawiany na forum www.audioarena.pl oraz www.diyaudio.pl.

Projekt w całości wraz ze schematem zwrotnicy oraz wszelkimi pomiarami zostanie umieszczony na stronie sklepu loudspeakershop.eu.

Wszelkie sugestie, propozycje i informacje mile widziane!!!

Zachęcam wszystkich Użytkowników naszego forum do udziału we wspólnym przedsięwzięciu loudspeakershop.eu i diyaudio.pl - prawdopodobnie pierwszym takim projekcie w historii sceny audio w Polsce !

Mamy tu, w tym temacie wypisywać nasze propozycje? Jakoś je umotywować czy cosik?

Dokładnie tak: propozycje przede wszystkim. Oczywiście wszelka argumentacja mile widziana. Jak najwięcej merytorycznych szczegółów zaliczamy in plus. Myślę, że i propozycje stylistyczne, konstrukcyjne byłyby jak najbardziej na miejscu. Oczywiście nie wymagamy by wszyscy opisywali tak szczegółowo proponowany zestaw, ale jeśli ktoś ma ochotę to zapraszamy do dzielenia się swoimi wizjami/pomysłami.

Świetny pomysł :)

Ja bym chętnie widział dobrą zwrotkę do usherów t-9930 razem z usher 8935A albo t-9950 razem z 8935A. Obudowa zwykły BR chyba będzie najlepsza.

Właśnie kończę monitorki OZ USHER 8935A + T-9930-20. Zastanawiałem się już nad 2 konstrukcją. Więc temat spadł mi z niema. Niestety potrafię jedynie skopiować projekt :(. Uważam też, że przetworniki powinny mieć najlepszy stosunek ceny do możliwości dlatego SS chyba odpada.
Proponuję 3 kontrukcje nie uwzględniając kosztu obudów:
1. Low - koszt przetworników i zwrotnic ok. 1000 zł. Tu idealnie pasuje USHER 8935A + T-9930-20 BR (macie już taki gotowy projekt)
2. Medium - koszt ok. 2000 zł (może 2,5 way na USHER 8948-A + T-9950)
3. High - koszt ok. 4000 zł (może da się zrobić 3 way na wstędze Aurum Cantus ART-1-SQ) z czym to można połączyć ?
Proszę mnie nie linczować jeśli popełniłem jakiś mezalians. To są przykładowe pomysły zaczerpnięte z oferty www.loudspeakershop.eu. Czekam na propozycje starych forumowych wyjadaczy. W tej chwili najbardziej interesuje mnie projekt z przedziału MEDIUM. Pozdrawiam, Konrad.

Ja bym chętnie widział dobrą zwrotkę do usherów t-9930 razem z usher 8935A albo t-9950 razem z 8935A. Obudowa zwykły BR chyba będzie najlepsza.
Popieram!
Usher T-9930-20 + 8935A w BR. Po wakacjach planuje taki zestawiki. Dobrą zwrotką bym nie pogardził

Ja popieram raven1985 . Konstrukcja z ceramicznym wysokotonowcem, który wpadł w ucho nie jednemu na audioshow.

Natomiast ja jeszcze chętnie bym zobaczył jakąś konstrukcję na Morelu et338 (dawny MDT33). Może w połączeniu z Usherem lub właśnie Etonem. Ale to taka luźna propozycja z mojej strony.

Właśnie może jakieś trzy drogi?
Ja bym proponował zestaw:
Usher 8955
Usher 8945A lub 8948A
Usher 9950
Klasyczne podłogówki albo obudowa modułowa. Bas osobno z prostopadłym frontem a średni z wysokim osobno z pochylonym frontem.

Przede wszystkim szczerze gratuluję Louspeakershop.eu pomysłu na akcję: badanie rynku, darmowa (w dużej merze) promocja i wspomaganie sprzedaży za jednym zamachem.

Mam nadzieję, że pomimo określonego efektu w postaci kolejnego "dyplomatycznego" projektu, będzie okazja, aby zrobić coś co wybije się ponad przeciętność pod wieloma względami.

Proponuję 2,5-way w semi open-baffle z sekcją niskotonową w obudowie stratnej.

Do kompletu stereo potrzeba 8 sztuk Ushera 8133 (w tym momecie firma daje już 20% rabat):
http://loudspeakershop.eu/glosnik-usher-audio-8133-p-1604.html

Rozsądnym tweeterm z oferty wydaje się być Usher 9950:
http://loudspeakershop.eu/glosnik-usher-audio-t9950-p-728.html

Przykład obudowy do sekcji niskotonowej:
Img_0909.jpg

Panel średnio wysokotonowy:
May0303-1a.JPG

Taki zestaw już jest dostępny od dłuższego czasu w sklepie loudspeakershop.eu :) T-9930-20 z 8935A. Niedawno też powstał projekt o nazwie 235A-30 czyli WTW z dwoma głośnikami 8935A oraz z 9930-20.

---------- Post dodany o 15:06 ---------- Poprzedni post o 14:53 ----------

Dziękujemy za ciepłe przyjęcie. Jest nam niezmiernie miło że nasz pomysł przyjął się z takim entuzjazmem :) Wszystkie propozycje zostaną wzięte pod uwagę, a na koniec wspólnie wybierzemy ten jeden, pierwszy projekt. Nie wykluczamy, że jeżeli zajdzie chęć dalszej współpracy z Waszej strony, to możliwe że na jednym projekcie się nie skończy. Jesteśmy otwarci na wszystkie propozycje i projekty. Pozdrawiamy.

Ja bym zaproponował 3 way: Usher 9950 + Aurum Cantus 130MK2 + Usher 8955, ewentualnie zamiast Ushera 9950 tania wstęga Aurum Cantus G2i

Powrót