• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybór amplitunera

Reakcji
14
Potrzebuję zakupić używany amplituner 5.1, najlepiej w zakresie 300-500zł.

Najistotniejsze dla mnie w tym momencie jest:
- wyjścia pre out - może być tylko dla stereo
- we/wy cyfrowe po optyku i coax
- pilot !
- wyjście słuchawkowe

Przydatne, ale niekonieczne:
- we/wy hdmi
- wyjście sterowane 230V
- wybór kolumn frontowych A,B A+B

Kilka przykładów, które zwróciły moją uwagę:

Marantz SR4300

Marantz SR5300

HARMAN/KARDON AVR 45RDS

NAD T761

DENON AVR-1600RD

DENON AVR-1905

Ktoś może miał podobny dylemat i może wspomóc w wyborze?

Ostatnia edycja:
Tych sprzętów nie miałem ale po nr denona widać już że to leciwy sprzęt i tu by trzeba brać od kogoś kto zna historię albo można sprawdzić przed zakupem. Mam jeszcze dostęp do mojego pierwszego ampli rxv430 i nie zawsze w nim przekaźniki zaskakuja zalaczajace głośniki

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Z tego wszystkiego celował bym w denona, marantz to niemal to samo co denon, od starych nadów trzymaj się z daleka, lubia w nich procesory sterujące lecieć tak od siebie, pełno tego swego czasu było na allegro, koszt naprawy nieopłacalny.
Po za tym wiele starszych sprzętów miało 4 szt końcówek z czego surroundy były dodatkowo łączone razem i to był centralny - zwróć na to uwagę, nie wiem czy ten harman tak nie ma.
Denony na 100% miały pełne 5 końcówek.
W tej cenie, a przynajmniej na allegro z denona możesz kupić 1509, 1508. Najbardziej udane modele to te z końcówką 10.

Ostatnia edycja:
Niestety ja mam rxv771 i o ile preout jest to wyjście ma tylko po hdmi a wyjścia optycznego brak i chyba w wyższych modelach jest. Z innej strony można analogowo jako druga strefa coś podłączyć

Może Sony STR-DB840/940/930 ? Oprócz hdmi spełnia wszystkie wytyczne, bardzo solidna konstrukcja, bdb sekcja cyfrowa, duża moc do tego fajny dwukierunkowy pilot w modelach 9XX.

Sony tez nie ma pre out o ktorym wspomnialem wczesniej
Co znaczy typowego PRE-OUT? Właśnie tam jest typowe niskopoziomowe wyjście pod końcówki mocy - nie jest to wyjście liniowe (od tego jest 2-nd audio out) tylko właśnie pre out i wydaje mi się że sygnał podany do amplitunera cyfrowo jest tam również "wypuszczony" bo niby dlaczego miałoby by być inaczej? Później to sprawdzę...
3458969447_64d3214a71.jpg

Jest pre-out 5.1 i optyczne wyjście cyfrowe, jak byś chciał to podłączyć?

Ostatnia edycja:
Chodzi o wyprowadzenie sygnału z przedwzmacniacza ( 5.1/7.1/7.2/9.2/11.2 itd... lub tylko kanałów przednich jak się określił dolphin123 ) na zewnątrz , aby użyć zewnętrznych końcówek mocy zamiast zintegrowanych w amplitunerze.
Nie chodzi tu o wyjścia cyfrowe .

Co znaczy typowego PRE-OUT? Właśnie tam jest typowe niskopoziomowe wyjście pod końcówki mocy - nie jest to wyjście liniowe (od tego jest 2-nd audio out) tylko właśnie pre out i wydaje mi się że sygnał podany do amplitunera cyfrowo jest tam również "wypuszczony" bo niby dlaczego miałoby by być inaczej? Później to sprawdzę...
3458969447_64d3214a71.jpg

Jest pre-out 5.1 i optyczne wyjście cyfrowe, jak byś chciał to podłączyć?

Ok, mój błąd. Spojrzałem na jakąś aukcję modelu 930 gdzie były nieprawidłowe zdjęcia (bez wyjść o których jest dyskusja).
Jak masz możliwość to zobacz czy podany sygnał przez optyka/coax`a jest też na wyjściach pre out, będę wdzięczny.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Poszukaj DENON AVR2307
Cały czas obracamy się w kwocie 300-500zł... :)

Właśnie sprawdziłem jak działa ten pre-out w str-db940 wiec bez względu na to czy sygnał pochodzi z wewnętrzego tunera czy że źródeł zewnętrznych obojętnie czy podpięty analogowo czy cyfrowo to na wyjściu prę out jest prawidłowy sygnał to znaczy ze przy zerowym położeniu potencjometry w amplitunerze jest cisza a przy max prawdopodobnie najgłośniej choć sprawdziłem tylko 3/4 żeby nic się nie stało. Dziwne albo i prawidłowe jest to ze pre-out działa tylko w położeniu przełącznika głośników A/B/A+B a nie działa w pozycji Off. W sumie to dziwne ze muszą działać końcówki mocy w amplitunerze przy podłączeniu końcówka mocy. Zostaje wtedy przełączenie na "B" ale czy wtedy oszczędzamy prąd?

Ostatnia edycja:
Było o tym nie raz mówione że amplitunery dlatego kiepskie są jako pre bo bardzo często to pre jest zwykłym dzielnikiem napięcia na wyjściu końcówki mocy a nie sygnałem z przed wzmacniacza z pominięciem końcówki

Cały czas obracamy się w kwocie 300-500zł... :)

Około 3 lata temu kupiłem AVR2307 czarny za 460PLN + wysyłka.
Jak się nie pali to warto poszukać.

Było o tym nie raz mówione że amplitunery dlatego kiepskie są jako pre bo bardzo często to pre jest zwykłym dzielnikiem napięcia na wyjściu końcówki mocy a nie sygnałem z przed wzmacniacza z pominięciem końcówki

Wspomniany denon ma wyjście PRE OUT wyprowadzone z przedwzmacniacza.

Nie no, aż taka prowizorka:o ?

Dolphin123, a dlaczego jeśli chce zastosować zewnętrzne końcówki to nie zastosujesz karty 5.1? Nie chcesz korzystać z kompa?

Amplituner ma służyć jako drugi a właściwie trzeci zestaw, w tym częściowo do testowania poszczególnych stopni końcowych. Stąd nacisk na 'rozbudowane' sterowanie.. :)

Było o tym nie raz mówione że amplitunery dlatego kiepskie są jako pre bo bardzo często to pre jest zwykłym dzielnikiem napięcia na wyjściu końcówki mocy
Kiedyś sprawdzałem to na kilku czy nastu serwisówkach i ani jednego takiego nie znalazłem. Także to chyba raczej mit. Może się jakiś model z takim rozwiązaniem znajdzie, ale to raczej wyjątek.

Może manta, pegazus i inne tego typu wynalazki takie cuś posiadają, bo rozbierałem nie jeden firmowy sprzęt i takich prowizorek nie widziałem.

Nie wiem o jakie dokładnie chodziło, nie szukałem dokładnie jak było w tych co miałem. Zawsze grały gorzej niż urządzenia do stereo stworzone

Zawsze grały gorzej niż urządzenia do stereo stworzone
Ja to myślę, że jeśli brać same końcówki pod uwagę, nawet ignorując kwestię samego układu, to przecież prąd spoczynkowy musi być minimalny, żeby 5, 7, czy 9 końcówek na minimalnym radiatorze się nie grzało. I żeby nie żreć mocy trafa, bo przecież trafo jest zwykle mięciutkie, pewnie żeby dając czadu nie podgrzać radiatora za bardzo, bo przecież trzeba w specyfikacji napisać 100/150 czy 170W :).

Powrót