• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybór kina domowego

Reakcji
0
Witam. Jako ze jest po świętach i niektórym przybyło gotówki szukam kina domowego dla szwagra. Kwota 5000 w tym telewizor , głośniki i amplituner. Pokój ok 25 m.
Telewizor ma być ok 40 cali, i tu propozycja http://www.topmarket.pl/telewizory_lcd_full_hd/SAMSUNG_LE_40_A_551.php.
Głośniki raczej z STX ok 1000 z subem.
I teraz amplituner + DVD. Na to zostaje ok 1500. I nie mam pojęcia co wybrać.
Proszę o pomoc w doborze amplitunera i DVD. W grę wchodzą tylko nowe sprzęty.
Jeśli macie jakieś inne propozycje co do reszty zestawu chętnie posłucham i popatrze.

Kupując ampli sprawdzonych firm, jak Onkyo, czy Yamaha na pewno nie pożałujesz. Osobiście polecam Onkyo :)
Kolumny masz zamiar sam wykonywać rozumiem...
To ma być kino 5.1 czy 7.1?

Tez zastanaialem sie nad tymi firmami a mozesz podac jakies konkretne modele.
Ma byc 5.1 a kolumny niestety gotowe z STX.

Maniekking napisał:
Głośniki raczej z STX ok 1000 z subem.
I teraz amplituner + DVD. Na to zostaje ok 1500. I nie mam pojęcia co wybrać.
Proszę o pomoc w doborze amplitunera i DVD. W grę wchodzą tylko nowe sprzęty.
litości... Wolałbym kupić najtańsze ampli yamahy + dvd nawet manty , ale dołożyć do głosników bo to w większym stopniu na brzmienie wpływa.

Proponuje kupic kilka miesiecznikow o tematyce audio czy kina domowego i poogladac w nich reklamy gdzie czesto sa gotowe zestawy ampli+dvd+zestaw kolumn.

Obecnie amplitunery stracily na znaczeniu bo wszystkie maja to co potrzeba. No chyba ze ktos chce sie nastawic na przyszlosc typu BD to niestety amplitunerow w pelnej specyfikacji HDMI jeszcze nie ma (w rozsadnych cenach).

irek napisał:
niestety amplitunerow w pelnej specyfikacji HDMI jeszcze nie ma (w rozsadnych cenach).
Coś w tym jest. Jeśli chcesz kupić sprzęt szwagrowi za taką kwotę, musisz się liczyć z tym, że dźwięku HD nie będzie. Najtańszy ampli, który go obługuje kosztuje ok. 1100 zł.

Co do propozycji zestawu ampli+dvd+zestaw kolumn, zapoznaj się też z tym: http://www.onkyo.pl/pokaz/produkty/kategoria/31

Proponuję Onkyo, ponieważ w czasopismach, o których pisał irek, zawsze górowało. Zresztą nie słyszałem jeszcze, by ktoś był z niego niezadowolony.

Maniek co do tv to zobacz
http://www.markan-agdrtv.pl/?strona=markan&sk=p&id=7810
3ms 100hz ,a obraz za tą kasę 42" to szczęka opada.
Dluo szukałem tv i porownywalem scharpa , samsunga , ale jak postawili mi w sklepie te 3 obok siebie to filipek przyćmil konkurencje :smile: ,zarówno na hd jak i zwyklym sygnale. Przetestuj naocznie.
Co do klockow to Yamaha , amp 363, dvd 661 i bedzie ok .
To wyszloby jakies 4400 i trzeba jeszcze glosniki :roll:

[ Dodano: 2009-01-04, 18:54 ]
Maniek co do tv to zobacz
http://www.markan-agdrtv.pl/?strona=markan&sk=p&id=7810
3ms 100hz ,a obraz za tą kasę 42" to szczęka opada.
Dluo szukałem tv i porownywalem scharpa , samsunga , ale jak postawili mi w sklepie te 3 obok siebie to filipek przyćmil konkurencje :smile: ,zarówno na hd jak i zwyklym sygnale. Przetestuj naocznie.
Co do klockow to Yamaha , amp 363, dvd 661 i bedzie ok .
To wyszloby jakies 4400 i trzeba jeszcze glosniki :roll:

to ja jako tv polecam panasonica th42pv80 - ja swojego kupowalem jakos miesiac/dwa temu i zaplacilem 2300zl - polecam. zadnych LCD (ew te drozsze), tylko plazmy

Caleb napisał:

Popieram. Ew. jak kogos stac to Pioneer. Pamietam jak kumpel kupowal Panasa 37PV80 za 3500zl i to calkiem niedawno... Nie kupilbyby innego, no chyba ze wiekszy i full hd juz.

pioneer... no tak naczytali sie ... poogladac trzeba , i pomyslec, czy warto placic 2x tyle za minimalne roznice.Tak jak te kable jedne za 100 , drugie za 1000... no tak , ale w tych drozszych slychac jak mucha sie drapie po d... a w tych tanszych to dopiero drapanie szerszenia ktos uslyszal :wink:
A odnosnie plazmy , to plazma jak najbardziej , tylko czy szwagier Manka bedzie chcial, czy uwierzy w zalety plazmy ???Myslę , zejak ktos przeszedl po marketach i nasluchal sie o zaletach lcd i wadach plazmy(mysle , ze sprzedawcy wymienili po rowno)to nie uwierzy w plazme.

facet na kino z tv 5 kzl zaklada , a ty tutaj z KURAMI wyjezdzasz.
A swoją droga jest zaje...fajny , tylko troche drogi

pegelmesser napisał:
Panasonic spokojnie wystarczy... nawet wybrednemu znawcy.

popieram :)

juz o tym watek byl w offtopicu.....ja zanim kupowalem to sie najezdzilem, naogladalem, naczytalem i panas kroluje cena/jakosc :) .... niewatpliwa zaletą jest tez to ze panasonic podaje parametry ktore mozna obiektywnie porownac a mierzone sa w "ludzkich" warunkach
a nie jak np samsung "kontrast 1:1000000000000....ale przy zalozeniu ze:"..... i 30 punktów ktore trzeba spelnic by kontrast tyle wynosil co oczywiscie w normalnym ogladaniu nigdy nie bedzie spelnione...

Ja osobiście poleciłbym Sharpa: "+" Obraz, "+"Skalowanie standardowego obrazu TV (obraz jest rozciągany i skalowany w bardzo trafny sposób, Panasonic słabiej sobie z tym radzi), "-"Dźwięk - wbudowane głośniki słabo dają radę, ale mając ampli i tak są wyciszone, więc to nie problem.
Po Sharpie brał bym Panasonic'a, obraz porównywalny z Sharpem (choć słabiej radzi sobie z lekko zaszumionym obrazem, np z kablówki lub anteny zbiorczej - nie znaczy jednak że źle - jest OK), na "+" szybkość zmian kanałów - jest szybszy od Sharpa.
Na końcu Samsung.

Z pewnością odradzam LG i Philipsa (własciwie to to samo), kiepskie matryce (niektóre modele mają matryce Samsunga to jest lepiej), beznadziejne filtry grzebieniowe (szumy w orbazie = "pikseloza"), słabe skalowanie z niskich rozdzielczości - uwydatnia wszystkie "babole" z obrazu.

pegelmesser napisał:
Mowisz o plazmach?
sorry, LCD :cry:

[ Dodano: 2009-01-05, 12:23 ]
Swoją drogą, Ciekawe ile osób rzeczywiście zwróci uwagę podczas oglądania filmów lub programów w TV na to jaką ma czerń, czy inne różnice pomiędzy LCD a plazmą. Sądzę, że dla większości jest to absolutnie bez znaczenia. Kilka % to Ci, dla których jest to ogromna różnica. Dla wielu jednak to będzie miało znaczenie jedno "mam plazmę, haa" (resztę możecie sobie dopisać) :twisted:

Powrót