• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybór suba

Reakcji
0
Witam!
No więc zmodyfikowałem odrobinę mój car audio w mercedesie.
W ostatnim temacie otrzymałem odpowiedzi że najlepiej jest zrobić panele w drzwiach itd stwierdziłem że mnie na to nie stać i nie mam czasu na takie przeróbki.
Postanowiłem jednak trochę ulepszyć dzwięk w moim autku - następujące zmiany:

oryginał przód - 10cm głośniczki nie wiem jakiej firmy bo był tylko znaczek merca = wymieniłem na JBL GT5-402 - 130zł ( to co chciałem to otrzymałem wysokie tony grają elegancko )
Tylną półkę mi odradzano ale wkurzały mnie te 13cm głośniki firmy krzak i wymieniłem je na pionki 16,5cm z serii TS ( nie pamiętam modelu ) 60RMS , 180MAX 3 drożne - 50 zł od kumpla ( całkiem nieźle grają )
Radio pionka DEH 2200UBB

Radio nie ogarniało tych pionierów dlatego zakupiłem wzmaka power acoustik 560wat ( bałem się że jakaś lipa ale całkiem niezły wzmak jak za tą kase co wyrwałem ) - 100zł
Teraz pionki śmigają OK! z tym że chciałbym jeszcze dołożyć suba i teraz pytanie do was co mógłbym dopiąć do tego wzmaka.
Wiem że na słabym wzmacniaczu będzie przester , no ale skąd wiadomo "jak słabym" ?
Myślałem o subie CRUNCH FAT BOY ma on 300 wat RMS. Wzmak jest produkcji USA i kosztuje 300 dolców , podłączyłem kumpla tube jakieś lipnej firmy to się prawie rozleciała więc chyba swoją moc ma ( 4x65wat RMS , mostek na drugim stereo 1x130wat).
Co sądzicie ?
Kasa to max 200zł za używkę

Ale magia w tym mercedesie :razz:
AnakinSkyWalker napisał:
Tylną półkę mi odradzano ale wkurzały mnie te 13cm głośniki firmy krzak i wymieniłem je na pionki 16,5cm z serii TS ( nie pamiętam modelu ) 60RMS , 180MAX 3 drożne - 50 zł od kumpla ( całkiem nieźle grają )
Trzeba było dołozyc te 50zł do wzmacniacza chodz frma sama w sobie nie jest zła bo robią dobre piece!teraz jak chcesz suba to sa one ci zbędne z Tyłu i tak ich nie bedziesz słyszał i lepsza opcją bedzie jak je zdematujesz a przez te otwory bedzie sie bas dostawał do wnętrza auta :wink:
napisz jeszcze jakiej muzy słuchasz???

specialnie chciałem zestaw 2 lub 3 drożny aby w całym aucie rozchodziły się wysokie tony a sub ma dołożyć bass więc te pionki zostawie :) muza w sumie wszystko co mi do ucha wpadnie ale najwięcej trance i klubowa. nie chce żeby w moim aucie tłukł sam bas - ma być on poprostu bardziej odczuwalny.

Dużego wyboru nie bedzie ale plece cos z takiego neutralnego MAGNAT XPRESS 12, JBL CS 1214, KENWOOD KFC-W112S tego Kenia bym najbardziej polecał zakładałem go ostanio i mile mnie zaskoczył, ALPINE SWE-1243IB i tego pionka moze uda Ci sie wylicytowac do tej kwoty http://allegro.pl/subwoofer-pioneer-ts-w307d4-1200wmax-400w-norm-i1253729667.html :wink: Mozesz cos wybrać sobie z STX-ów też mają dobre suby i napewno spełniły by twoje oczekiwania!

Nie na temat...
emil007 napisał:
teraz jak chcesz suba to sa one ci zbędne z Tyłu i tak ich nie bedziesz słyszał i lepsza opcją bedzie jak je zdematujesz a przez te otwory bedzie sie bas dostawał do wnętrza auta
I tu jesteś w błędzie bo miałem w samochodzie 13'tki (fabrycznie przód i tył) i mama suba DIY 22cm (LP testowo ok. 120Hz), dół ładnie podkreśla, ale była luka w paśmie między nim a głośnikami, a tym bardziej będzie wielka dziura między 10cm a subwooferem.

amdr napisał:
I tu jesteś w błędzie bo miałem w samochodzie 13'tki (fabrycznie przód i tył) i mama suba DIY 22cm (LP testowo ok. 120Hz), dół ładnie podkreśla, ale była luka w paśmie między nim a głośnikami, a tym bardziej będzie wielka dziura między 10cm a subwooferem.
i w jakim aucie Ci to grało??? w mercedesie? raczej wątpie!
A kolega niech kupi sobie tego kenia i napewno nie bedzie żałował :wink:

No więc stwierdzam że mam za mało kasy :P
są dwie opcje albo zrobie suba sam na jakimś głośniku albo kupię gotową skrzynię i o to propozycje:
rockford R1
magnat xpress
kenwood KFC-W112S
Soling CP123
STX GDN-30-500-4-AP
z tym że wszystko wychodzi troche ponad 2 stówki..... ten soling wypada najtaniej ale nie jestem do niego przekonany....
mój wzmak będzie miał 1x130wat rmsa przy 4ohm więc na to też powinienem patrzyć. jakieś rady ? kiedyś na tym forum dużo więcej ludzi się wypowiadało :/ :cry:

Sub powinien być efektywny.

Bo mocy masz całe nic ( jak na suba w mercedesie )

po dwu dniowej monotonnej filtracji allegro, forum, youtube itd doszedłem do następujących wniosków.
Wiece jaki mam sprzęt i czym dysponuje ( opisałem szczegółowo ) , nie chce mieć suba który będzie za mocny do mojego wzmaka i przez to będzie buczał czy miał przestery zamiast grać.
Nie oczekuję też cudów wkoncu to tani zestaw i proszę was o wybór który z poszczególnych wyborów pasował by najlepiej ( którąś z tych opcji napewno kupie ):
1) http://allegro.pl/sub-mtx-10-skrzynia-closed-i1256634419.html
2) http://allegro.pl/skrzynia-basowa-helix-tanio-i1259569165.html
3) http://allegro.pl/hertz-ds-250-skrzynia-closed-20l-moc-300w-i1263496196.html
4) http://allegro.pl/gms-250-320w-szyta-membrana-miekki-bass-gratisy-i1255767703.html
za wszystko dzięki!

AnakinSkyWalker napisał:
po dwu dniowej monotonnej filtracji ... youtube itd doszedłem do następujących wniosków.
to ty głośników szukasz na youtubie :shock:

podał ci cursor, dobry głośnik a ty nadal szukasz sam nie wiesz czego

Na pewno GMS odpada - słabe wykonanie, brak parametrów (producent na pytanie nie odpisał), skrzynia "losowa" (sprzedawca nie odpisał jakim sposobem dobierał objętość do głośnika).

Z tych co podałeś ze względu na moc najbardziej podchodzi Hertz.

dzięki za wypowiedz!
no ten GMS jakoś nie zrobił na mnie wrażenia
Helixa raczej w pełni nie pociągnie mój wzmak ( 300rms )
więc albo hertz albo mtx , zdecydują koszta
Temat do zamknięcia!

jeszcze mam pytanie odnośnie sygnału z radia. W tym pionku jest tylko jedno wyjscie na wzmaka a w tym zmaku jest 2x stereo , nie będzie problemu jak zrobie rozgałęźnik sygnału na czinczach ?

a chcesz przez suba puscic stereo ? : )
Nie musisz używac rozgałeźnika wystarczy ze np: sygnał podłączysz tylko pod lewy kanał pod warunkiem, że suba tez pod lewy i gra muzyka : )

Powrót