• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybór transformatora

Reakcji
5
Jakie polecacie firmy produkujące transformatory?
Brałem do tej pory z Badela ale widzę, że działalność zawieszona. Trafber, właściciel zmarł. Pozostają Toroidy?

A jakie transformatory i do czego?
Są różne rodzaje transformatorów, nic nie napisałeś jakiego rodzaju.

Ostatnio widzę zaczyna się powolutku odchodzenie od traf na rzecz przetwornic, jeśli chodzi o zasilające. Zważywszy ile dobre trafo kosztuje i jak trudno dostać coś co nie jest złomem, może czas pochylić się nad takimi rozwiązaniami? Do czego ci to trafo?

Ogólnie zastosowanie do audio.
Owszem odchodzi się od zasilania klasycznego, ale najwięcej wystrzelonych zasilaczy to widziałem właśnie impulsowych. W takim np: TEAC AP701 siedzą dwa moduły przetwornicy i mają się świetnie. No ale to temat na inną dyskusję o wyższości jednych świąt nad drugimi :)

Zwykłe wersje z Toroid miałem parę sztuk w różnym czasie, nawet jak izolację zdejmowałem z wtórnego i malowałem żywicą epoksydową i tak brzęczały, więc problem był w pierwotnym luźno nawiniętym, w każdym przypadku, nawet z 250VA, nic nie mówiąc o 500VA, fizyczne też było czuć że wibruje. Podkładki z gumy, by na obudowę się nie przenosiły wibracje trochę tłumiło, ale problem i tak pozostawał.
Z Indel nie miałem takich problemów.

Powrót