• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wychył głośnika a maskownica

Reakcji
0
Witam serdecznie,
jestem w trakcie budowy suba na głośniku 18 calowym od STX W.46.1300.8.MC
Przez to, ze wielokrotnie zmieniałem projekt w efekcie zostało mi mniej zapasu na froncie niż planowałem. Mój błąd. Mam pytanie ile i czy głośnik wychyla się za ramkę ? czy mogę założyć maskownicę w odległości 15mm od zawieszenia ? Dzwoniłem do producenta, powiedział, że podany na stronie Xmax jest p-p i wynosi 3cm. Z góry dziękuję za pomoc :) Skrzynka wygląda tak:
00d554641d79d05e8be22e2df81abfb6.jpg

Xmax głośnika masz 22mm:biggrin: wiedz raczej będziesz miał problem

Ostatnia edycja:
Skąd masz tą informację, że 22mm? Producent pisze że 3cm w obie strony pytanie od którego miejsca to się mierzy ..

Od położenia neutralnego membrany, czyli masz 11mm w jedną stronę i 11mm w drugą stronę, czyli łącznie 22mm(peak-peak)

Ostatnia edycja:
no to cewka jest cofnięta więcej niż 11m ;) czyli teoretycznie wedlug tej teorii (też tak uważam jak ty, że to tak trzeba interpretować) mogę założyć kratę w odległości 1,5cm od kołnierza

czy mogę założyć maskownicę w odległości 15mm od zawieszenia ? Dzwoniłem do producenta, powiedział, że podany na stronie Xmax jest p-p i wynosi 3cm.
Nie możesz. Załóż maskownicę minimum 17mm od górnego zawieszenia. Zakładając, że producent podał Xmax p-p dla częstotliwości rezonansowej przetwornika, wygrzanego, zmierzonego w powietrzu i przy zasileniu go nominalną mocą elektryczną.

Możesz też spróbować zrobić z listewek prostokątną ramkę, na którą założysz maskownicę. Coś jak w standardowych kolumnach audio.

Powrót