• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wydłużanie bramki pomiarowej poprzez tłumienie podłogi

Reakcji
1
Koledzy, czy jest sens wydłużania bramki pomiarowej poprzez obniżenie położenia głośnika i mocne wytłumienie podłogi? Idealnie wytłumić się nie da, zawsze jakieś niewielkie zafalowania na impulsie zostają. Mam pomieszczenie szerokie na 316cm i wysokie na 270cm. Mogę umieścić centrum głośnika na 135cm, co daje mi bramkę 5.3ms. Mogę też obniżyć głośnik na 112cm, dzięki czemu od sufitu i ścian mam po 158cm i po wytłumieniu podłogi otrzymuję bramkę 6.5ms. Patrząc na wykresy nie jestem do końca pewien, czy taki zabieg ma sens, bo co prawda jest lepsza granulacja wyniku, ale wykres poniżej 1 kHz zaczyna się robić coraz mocniej pofalowany.

Oto przykład bramki 5.3ms z głośnikiem 135cm od podłogi i 6.5ms z głośnikiem 112cm od podłogi, po jej wytłumieniu:

A to ten sam pomiar, raz z bramką 4.5ms, ucięty przed odbiciami z podłogi odległej o 112cm i raz z bramką 6.5ms z wytłumionymi odbiciami od podłogi odległej o 112cm.

Impuls wygląda tak:

Tak wygląda połączenie trzech pomiarów:

Żółty to bramka 4.5ms przy głośniku 112cm od podłogi, czerwony to bramka 6.5ms przy głośniku 112cm od podłogi, a niebieski to bramka 5.3ms przy głośniku 135cm od podłogi.

Dla innego głośnika odległego o 112cm od podłogi z wytłumieniem wygląda to tak:

I impuls pomiarowy:

Sufitu nie wytłumisz, więc rozsądnie jest robić pomiar z ustawieniem bliżej podłogi, którą łatwo wytłumić. Ja tak robię.
Moim zdaniem ustawiasz bramkę zbyt blisko odbicia, poza tym masz już wcześniej jakieś zafalowania na impulsie w ok. 10-11.

Definitywnie zbyt duze zafalowanie czerwonego wykresu. Generalnie lepiej dac glosniki blizej podlogi, bo podloge jestes w stanie wytlumic. Poza tym to troche slepa uliczka, bo jesli chcesz miec realny zysk z dluzszej bramki, to musialbys miec mozliwosc zapiecia bramki w okolicach 10ms. Natomiast 4-5ms laczonym pomiarem bliskim spokojnie styka, chyba ze masz jakies duze kolumny wielodrozne i trzeba do takich pomiarow podejsc nieco inaczej.

... poza tym masz już wcześniej jakieś zafalowania na impulsie w ok. 10-11.

No właśnie to są zafalowania od wytłumionej podłogi. Ile bym nie kładł miękkich szmat\koców, to nie jestem w stanie wytłumić podłogi tak by nie było tych lekkich zafalowań.

Fala o częstotliwości 200Hz ma długość około 170cm, dlatego uzyskanie czystego pomiaru z bramka 5ms w typowym pokoju to juz jest bardzo duze osiagniecie. Kilka centymetrow na podlodze tak naprawde niewiele moze pochlonac, chyba ze najwyzszych czestotliwosci.

U siebie w pokoju 3 x 4,7 wys. 2,5 mogę zrobić tylko bramkę ok. 3,75ms.
Poniżej pomiar: głośnik 1m od podłogi, mikrofon 0,9m od głośnika.
Czy wytłumię podłogę czy nie wykres jest taki sam.
23bf6b29d6f366923e8f27337ab0dd65_1607017507.jpg
2c35aef5c52fa8ba99f7e5ca4f4d76e8_1607017519.jpg

Może przy pomiarze w połowie wysokości pokoju odbicia się znoszą?
Nie zmierzę tego, bo mam za krótki kabel od mikrofonu.

Jak to jest z tymi zafalowaniami? Jeżeli jestem w stanie odsunąć głośnik od podłogi/sufitu na 135cm, to czy to oznacza że powyżej 183Hz powinienem mieć czysty wykres, bez żadnych zafalowań stosując bramkę 5.5ms? Tak jak to pokazuje kalkulator z Vituixa?

Rozumiem że dopiero gdzieś tak od 549 lub nawet 732 Hz wykres będzie miał w miarę dokładny kształt, ze względu na możliwość "spróbkowania" fali w kilku punktach?

- - - - - aktualizacja - - - - -

A tak to u mnie wygląda. Tu akurat środek kolumny ustawiony na 112cm.

Nie bedziesz miał czystego wykresu bo bramkowanie trochę "kłamie", a do tego istotne jest jaka metodę bramkowania/okna wybierzesz. Jeżeli użyjesz okna Uniform, to pomiary będą bardziej zafalowania, bardziej rzeczywiste. Przy pomiarach głośników raczej nie używa się okna Uniform, tylko Hanning 25-50%. Poza tym z tego co widać na zdjęciu, to takie wytlumienie po prostu nic nie daje. Musiałbyś tam położyć wełnę mineralna i to gruba/wysoka, a nie jakiś tam kocyk. Więcej zyskasz precyzyjnym ustawieniem wysokości zmniejszeniem odległości pomiaru jeśli głośniki są stosunkowo niewielkie. Widziałeś jak wygląda komora pomiarowa Wilson audio? Tam na podłodze leży wełna o grubości kilkudziesięciu cm. Do tego oczywiście sufit i ściany.

Ok, to w takim razie będę mierzył na środku wysokości pokoju z bramką około 5ms, a te szmaty sobie odpuszczę. Do projektowania zwrotnic powinno być ok. Dzięki za rady.

Powrót