• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wygłuszanie drzwi w mieszkaniu.

Reakcji
100
Cześć. Jakiś czas temu zmieniłem mieszkanie i po woli wychodzą kwiatki jakie właściciele zostawili. Aktualnie najważniejszy problem mam z drzwiami w bloku, wejściowymi, które są ... zwykłymi wewnętrznymi :) Także pięknie przenoszą dźwięki z korytarza do środka i w drugą stronę.

Macie może jakieś sprawdzone sposoby jak wygłuszyć drzwi?

(uszczelki mam założone, zostaje mi jedynie walka z progiem, bo tam jest największy syf pomijając jakość i grubość tych drzwi...)

Wymiana aktualnie nie wchodzi w grę, bo właścicielka... "nie ma pieniędzy" :D

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Przypomniało mi się jeszcze, że ostatnio w liroju wpadłem na coś takiego:
https://tinyurl.com/y4jskxz8

Są różne grubości.
Wygląda to podobnie jak pianka neoprenowa, można by to było przykleić do drzwi i dać na to coś bardziej ozdobnego.

Wydaje mi się, że pianka PU, podobnie jak styropian nie bardzo sprawdza się w tej funkcji, jak adaptowałem poddasze, to zrobiłem nawet trochę testów na różnych materiałach ( wełnie , styropianie i piance PU).
Styropian i PU wypada kiepsko, wełna szklana dość dobrze, a najlepiej skalna. Generalnie potwierdziła się zasada, że im cięższe tym lepiej :-)

To już lepiej taką typową samochodową. Ale te ohydne skajowe obicia drzwiowe robią w miarę robotę. Można dać najpierw piankę a później obić tym skajowym ustrojstwem.

Pianka + płyta MDF na drzwi i będzie lepiej, choć znaczenie jeszcze ma sam próg i ościeżnica :)

Ościeżnica aż stalowa.

Co do MDFu spoko i najchętniej bym dołożył, ale będzie rzeźba z zamkiem, klamką.

A może da się te drzwi jakoś niedestrukcyjnie rozebrać i zamiast tego tekturowego plastra miodu dać do środka wełnę mineralną.

Nie da rady, już prędzej kupię swoje a niech mi później właścicielka oddaje/czy to mniej będe wpłacać za czynsz :)

Dlatego na początek chcę spróbować z matami bitumicznymi. Nie będzie wyglądać, ale to ma działać :)

Jeśli drzwi mają w środku coś w rodzaju harmonijki lub plastra miodu i jeśli od dołu lub góry jest możliwość dostępu do tej struktury to można za pomocą długiego wężyka wprowadzić w te puste miejsca pianę wygłuszająca do tego maty bitumiczne i powinno być git . W moich drzwiach od warsztatu miałem to samo były puste w środku więc zdemontowałem je z zawiasów zdiołem górna krawędź i dostałem się do tej harmonijki wypełniłem to zwykła pianą montażową niskoprężna i poskładałem do kupy teraz przy naparzaniu muzyką drzwi mniej wibrują i częściowo tłumia dźwięki wydostające się na zewnątrz mojej klitki :biggrin: nie jest to jakieś pro rozwiązanie ale działa .
Można spróbować też z wełną mineralną .
Ps upewnij się że masz dobre uszczelki wokół drzwi one też sporo hałasu zatrzymują .

Ostatnia edycja:
Uszczelki sam zakładałem, nowe, (tesa), przed moim wejściem do mieszkania właściciele sami wymienili, ale ... im nie wyszlo, powierzchnia nieodtłuszczona i odpadły po 2dniach :D

Mam lipę z progiem, widziałem jakieś szczotki doklejane na dół (też tesa).

A co, za mocno docięli drzwi i jest szpara?
Zawsze można kawałek kantówki takiej z 5x5cm od dołu do drzwi dokręcić, może to niezbyt eleganckie, ale działa :-)

Daj płytę osb z 2,5cm i na to samoprzylepny gruby filc/ albo nawet obij płytę flicem i potem doklej do obecnych na mamuta albo klej poliuretanowy.

Zamiast też rzeźby nie taniej wyjdzie wymiana samego skrzygła na solidniejsze?
Jak pogrubisz drzwi to jeszcze wymiana wkładki na dłuższą będzie potrzebna

Ostatnia edycja:
Autor pisał "Wymiana aktualnie nie wchodzi w grę, bo właścicielka... "nie ma pieniędzy" ". W 100zł by się zmieścił i do tego frajda z budowy / w końcu to forum zrób to sam ;)

Z progiem to powalcz progiem opadającym.
Co do wytłumienia drzwi to możesz od dołu jak drzwi są podcięte to wydłubać ten plaster miodu i zalać drzwi pianką.
Od wewnątrz mieszkania daj maty i piankę jak w CA. Zakryj to tym ecoskajem lub zabudowa MDF/HDF i okleiną/tapeta/fototapeta.
Jeszcze zawiasy i zamknięcie wyreguluj tak żeby na uszczelkach ciasno się zamykały.

Ostatnia edycja:
Cześć, u mnie miałem podobny dylemat i pomogło futerko :) tyle, że zależy wszystko od koncepcji mieszkania u mnie wpasowało się super bo gorzej wyglądała blacha drzwi pokryta brązowym laminatem. Akustyka na zewnątrz zyskała. Jak masz czas możesz zrobić pikowane takie jak w biurach kiedyś robiono w urzędach- skaja a pod spodemgąbka. Dzisiaj to wraca i z nowymi wzorami. Pzdr!
46ee1bc01a8e502c95ffa89dd7f495a3.jpg

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Powrót