• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wygłuszenie mieszkania (podłogi)?

Reakcji
15
Mieszkam w bloku, mam pokuj 3,5m na 4m. Mam zamiar kupić do niego na podłogę panele. Pytnie takie co można dać pod nie aby wygłuszyc troche pokuj, znaczy aby nie było słychać u sąsiadów jak chodze po podlodze i zmniejszyć trochę falę akustyczną bo mam suba z głosnikiem w podłogę. Czy to się daje jekies specialne maty czy wykładziny pod spód doradzcie mi ? Co kupic?

pod panele w blokach najczesciej daje sie specjalna gąmbke,jest ona grubosci ok 5mm ,ale mozna zawsze dokupic grubsza albo wiecej warstw...do wytlumia pokoj bo sam tak mam i te wibracje nie przechodza do sasiadow na dole :]

a te panele bedziesz miał ruchome jak dasz coś pod nie.. ogólnie ja bym sobie darował... jak sąsiadowi jest za głośno to niech se sufit wygłuszy..

to dla ciebie ekonomiczniej a ekonomia to podstawa, oszczędnosci nigdy mało!

:| jak sie beda panele ruszac...... mujego kolegi tata robil panele to wkladal pdo nie pierw taka.hmmm zielony material tak jakby papier sprasowany :P z 0.5 cm mialo to... niebylo to miekkie jak gąbka.. :)
pozdro

hehe, zgadzam sie z przedmowca... :)
dasz np 1 cm gabki wygluszajacej czy czegos takiego to bedizesz mial ruchome panele pod ciezarem ciala... ;/.
ewentualnie jak Cie stac to mozesz dac na calej podlodze w pokoju plyte MDF :), najgrubsza jaka jest, i dopiero na to panele <lol>hehe, zmniejszy sie przy tym objetosc pokoju, i bedzie lepsza akustyka :D:D.hehe

jest tak jak mowi D@nielo, daje sie specialna pianke[wiem bo mam]I panele nie rusaja sie :p

kondrax, jak chcesz tak rzeźbic to pozostają ci tylko wykładziny dywanowe bądź dywany.Ta gąbka pod panel to wymóg technologiczny.Najlepiej wyklej ściany,sufiti i podłoge wykładziną podłogową,jak najmiększą,ja ten patent dopiero testuje ale stara nie narzeka na muze.Widać działa.

ja wiem ze to wymog technologiczny,potrzebny do kladzenia paneli ,ale napisalem ze moze zastosowac grubsza warstwe wiec to mu wygluszy,jednak nie wzialem pod uwage uginania sie paneli pod ciezarem..

Heheh ja mam na odwrot zastanawieam sie jaka nastepna konstrukcje zrobic by sasiadowi bardziej dokopac :)

To jest pianka do paneli podlogowych (latwa nazwa :) i standardowo ma 2-3 mm grubosci. Z grubszymi sie nie spotkalem. Z wygluszeniem podlogi to raczej ciezko. Najlepiej byloby dac styropian (nie za gruby) na to np. plyta wiorowa, a potem ta pianka i panele. Wtedy podloga idzie mocno do gory, ale wygluszenie jest niezle :).

jak Tasior napisal b.dobra jest specjalna,zielona(impregnowana?) plyta pilsniowa.
u kolegi robilem podloge na 5cm legarach co ok 60 cm na to 18mm plyta wiorowa,w/w pilsnia i panele podlogowe.
pomiedzy podloga wlasciwa ,a plyta wiorowa 5cm welna mineralna.
idealne tlumienie krokow(stare budownictwo) no i ciepelko :)
zamiast paneli proponowalem korek techniczny,ale bylo to dosyc drogie rozwiazanie...:(

kumpel jak robił u siebie podłogę, to pod panele kładł takie płyty, coś jakby trochę grubsza płyta pilśniowa (0,5 cm). Ogólnie jeśli chcesz wygłuszyć pomieszczenie, to najlepiej jest umieścić na ścianach, suficie i podłodze (to może być trudne) warstwy różnych materiałów, o różnych gęstościach.

jak sąsiadowi jest za głośno to niech se sufit wygłuszy..
Heheh ja mam na odwrot zastanawieam sie jaka nastepna konstrukcje zrobic by sasiadowi bardziej dokopac :)
Właśnie o to mi chodziło to sa myśli godene AUDIOFILA ;]
a tak serio to czy te panele ci potrzebne ?? ja tam mam zwykły parkiet fakt ze kolumny mam powieszone na scianach ... posiadam 2 x subsat 6 i 2 x subsat7 firmy Boston do tego jeszcze ich suba
wiecz czasami nie slysze walenie szczota w sufit tylko jak stoje to czuje pod nogami ze ktos wali ;] ja tam bym se darowal panele i jakies tam maty

Powrót