• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wymiana basowych glosnikow - Unitra

Reakcji
0
Witam.
Posiadam 2 kolumny Unitry. jedyne oznaczenie jakie na nich widze to: 20W, 8Ohm, Tonsil.
Są to kolumny 3-drożne. chce w nich wymienic basowe glosniki 20cm.
Na co zwrocic uwage przy kupnie nowych glosnikow? jakiej firmy?
Chce zeby stare wyjac, nowe wlozyc... bez zadnych dodatkowych przerobek...
Poradzcie..
Dziex

Jeżeli kupisz identycze- takie same to wystarczy je wymienić, jeżeli kupisz inne to musisz liczyć sie z modyfikacja zwrotki, pozatym kolumny jakie masz są cale zaprojektowane pod oryginalny głośnik (obudowa zwrota)

w sumie w starocie nie ma co inwestować, jeżeli to tylko uszkodzone zawieszenie to oddaj je do regeneracji, najlepiej żebyś poczytał i sprówbował zrobić coś samemu w końcu to forum diy

No luuuuz, ale ja sie na tym kompletnie nie znam... a poza tym nie mam czasu, a ten zapewne bedzie potrzebny.
A co bedzie jesli wstawilbym, np mocniejsze? ale ten sam opor?
nie chce ich narazie wyjmowac zeby nie uszkodzic...

o shit :/
czyli poprostu wymiana glosnikow na nowe nie obejdzie sie bez jakichs dodatkowych zmian?

jeśli zamienisz na takie same to tak,
jeśli wstawisz inne to powinno się zrobić pewne modyfikacje - np zwrotnicy...

no tak, ale czy ja dostane takie same glosniki, zeby to chodzilo tak dobrze jak teraz?
chcialbym jakies mocniejsze moze, ale to pewnie w ogole odpada?

poszukaj ...
www.google.pl
najpierw sprawdź co to za modele - napis na magnesie...
jeśli nie będzie to oblicz jaką masz tam objętośc dla niskotonowca i posymuluj inne
popularne głośniki w winisd, jeśli będzie mial tyle samo ohm to można uprościć i nie
zmieniać zwrotnicy - tym bardziej że i tak byś nie wykonał takiej modyfikacji :)

aha, uprzedzajać fakty - http://audiomania.info/articles.php?id=10 ;]
więc nie pytaj co to winisd ;]

Oks, to wyciagne ten glosnik i zobacze czy sa na nim jakies informacje... chociaz watpie, bo ma on juz ponad 20 lat :)

niestety fotki nie mam. a kolumny pochodza od starego radia unitry. drewniana obudowa... hmmm... nie wiem jak Ci to opisac.

PS: takie male pytanko: GDN 20/40/1 co oznaczają poszczegolne liczby??

To w takim razie czego ten "symbol" w tym przypadku dotyczy? bo opor to zapewne nie jest?
O czym on nam mowi?

Powrót