• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wymiana głośników w kolumnach - proszę o pomoc w doborze

Reakcji
0
Witam swoim pierwszym postem na forum!

Do sedna: odnawiam stare kolumny, Unitra Tonsil. Głośniki są "sparciałe" i ledwie pykają, szczególnie niskotonowy. Budżet na pojedynczą kolumnę 250 pln. Od czegoś trzeba zacząć. Taki początek DIY :)

Proszę o propozycję głośników i ew. zwrotnic do wymiany w następujących kolumnach:

Obudowa zamknięta 15 Litrów, otwory na glośniki:

- niskotonowy: 20cm

- średniotonowy: 9cm

- wysokotonowy 6,5cm

Ewentualnie mogę poszerzyć istniejące otwory.

To mój pierwszy projekt więc raczej oczekuję zabawy w trakcie robienia niż miażdżącego basu na koniec ;). Tak czy owak fajnie żeby to miało sens.

Pomożecie?

Nie napisałeś co to za kolumny.
Może jak chcesz się pobawićbw DIY to zregeneruj stare głośniki.

Co do zmiany głośników to również wiąże się to z nową zwrotnicą. Taki miszmasz może, a nawet na pewno nie zagra poprawnie.
Jak już typowo DIY to zerknij w dział projekty na naszym forum.
Z tańszych poszukaj projektów na STXach.
Coś na 18MCX + PCX lub ALX będzie bardzo dobre na początek i zmieścisz się w budżecie na głośniki i zwrotnice.

Zdecydowałem się nie regenerować głośników. Chętnie sięgnę po STX ale mam problem bo mam za małą budę (15L) z dziurą na 20cm głośnik. Z najbliższego STX'a wydaje mi się że będzie W.20.80.8.MC ale on jest na zamknięte 25L. Miało by to sens?
T.10.200.8.PCX
M.10.80.8.MC
W.20.80.8.MC

RdFhe4o.jpg

Nie trzymaj się tak tej obudowy.
Ta obudowa to nic specjalnego. Zrób nową z MDF pod nowe głośniki.
Monitory na 18MCX zagrają dużo lepiej od tych kolumn. Będzie też wiecej basu niż z tej 20 Tonsila.
Zrób porządne 2 drożne kolumny a na pewno będziesz zaskoczony efektem.

Ostatnia edycja:
Wiem że zrobiłbym lepiej porzucając obudowę ale ma ona wartość sentymentalną :) dlatego postanowiłem spróbować odnowić te kolumny. Będę wdzięczny za każdą pomoc w doborze części.

Jak to jest sentymentalna wartość to zregeneruj głośniki. Ta obudowa jest bardzo słaba nawet jak na tonsila. Jeśli chcesz tam wsadzać inne głośniki to zmień obudowę...

Panowie, chłopak chce coś popróbować, pobawić się, wiec nie widzę w tym nic złego ;)

Może zachce mu się zregenerować stare głośniki i będzie cacy :P

Powrót