• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wymiana kopułki GDWK 9/80

Reakcji
0
Witam wszystkich

Chciałbym sie poradzić w pewnej sprawie. Otóż ostatnio nieszcześliwie spaliły mi sie kopułki w takich głosnikach jak w temacie i teraz pasowałoby je wymienic, ale jeszcze nigdy tego nie robiłem. Wiec jak to jest?.
Kopułka otoczona jest kołnierzem, w takiej postaci tez jest sprzedawana, czy trzeba stara kopułke usunąc z kołnierza centrującego?. Czy to jest trudna operacja i mam kupic nowy głosnik czy jak?.
Jaka jest mnejwiecej cena takiej kopułki, bo głosniek kosztuje ok 40 zł wiec moze jednak sie nie opłaca bawic w naprawianie?

Dzięki z góry

Pozdrawiam

nie ma najmniejszego problemu odkrecasz magnes od czescie plastykowej wyciagasz stare tam jest tylko jedna rzecz do wyciagniecia wiec nie mozna sie pomyslic
kupujesz nowa wsadzasz najpier w czesc plastykowa tak by kable pasowaly do zaciskow podlutowujesz kabelki i juz

Czy można przy okazji wymiany zrobić jakiś upgrade?

Jakie najlepiej nowe kopułki wsadzić?

ja u siebie wsadzilem jedwabne kopulki tez do 9/80 dzwiek jest wyczuwalnie lepszy niz z oryginalnych kopulek. u mnie ekosztuja 8zl/szt a wymiana jest smiesznie prosta

ja dałem tez jedwabne ale do 9/40 wyrwałem te śmieci ze środka i jest spora poprawa zarówno słuchowo jak i w pomiarach wyszło że równiej grają

Powrót