• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wypełniacz porów, lakier na fornir

Reakcji
15
Witam

Wiem że postów podobnych jest 100 ale nie znalazłem co mnie interesowało.

Pytanie czy ktoś z was stosował "wypełniacz do porów marki Syntilor"?
http://www.inspirre.pl/shopping/product_enlarge.php?id=321&si=1a06551b324a5288d5fb9531affb8416
Jeśli tak to jakieś rady ile razy smarować itp

Bo chciałem pomalować tym wypełniaczem po wyschnięciu przeszlifować, czynność powtórzyć drugi raz i potem trysnąć pistoletem lakier.

I też pytanie jaki lakier zastosować? Do tej pory miałem tylko Nitrolak M zawsze bo on jedynie był u mnie po sklepach w macie.

Teraz chiałbym zrobić także w macie lub w satynie, jaki lakier polecacie do pistoletu ? Najlepiej taki żeby można było dobrze rozcieńczyć.

W ogóle dobry pomysł z tym wypełniaczem i potem lakierem czy macie inne propozycje?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Osobiście nigdy się nie zawiodłem na produktach Syntilora. Malowałem swoje kolumny (muszę się w końcu nimi pochwalić na forum) Syntilorem Aquaréthane - półmatowym, wodnym lakierem o własnościach tiksotropowych. Malowałem wałeczkiem flokowym. Wyszło rewelacyjnie. Robiłem wcześniej próby różnych lakierów i technik włącznie ze spreyem (pistoletu nie mam). Najlepszy efekt osiągnąłem właśnie tym lakierem i flokiem. Nie śmierdzi, po 20 min można szlifować i kłaść następną warstwę (koniecznie bardzo dokładnie okurzając wcześniej; ja wycierałem jeszcze ledwo wilgotną ściereczką z mikrofibry) , a malować możesz w garniturze bo żadnego chlapania czy bryzgania. No i narzędzia w zwykłej wodzie myjesz.
Jest jeszcze taki plus, że to lakier wodny. Jeśli kładłeś na Patex Moment to jeśli jest cienki fornir to może ci przesiąknąć lakier i wejść w reakcję. Co prawda na forum nikt o tym nie pisze, ale sądzę, że to ryzykowne.

BTW
Cały wątek o tym jest w dziale Offtopic i raczej tam ten post być powinien

jezeli chcesz zastosowac mat/polmat to nie widze sensu stosowac wypelniacza porow. jezeli to ma byc polysk to jak najbardziej bedzie konieczny

kolega kladl samochodwy lakier i gdyby uzyl wypelniacza porow to by bardzo duzo na lakierze zaoszczedzil...
jaki to fornir?

Klon modyfikowany, a wypełniacz już kupiłem lakieru nie. Z jakiej firmy lakier kupić satynowy do pistoletu?

Powrót