• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wysoka jakość audio najtaniej

Reakcji
0
Wysoka jakość audio najtaniej i wystarczy spełnić wymaganie dla
mocy Hi Fi 2x6W i zastosować prostą i wysoką jakość. Nie znaczy
to że taki układ wykonuje się niedbale, bo proste układy mogą syto
zadziwić. Nawet barwa dźwięku nie jest konieczna, bo wysoka
jakość i liniowe wzmocnienie starcza. Jeśli są problemy z nabyciem
tranzystorów to są do tego odpowiedniki. Kto umie zasilać i
ekranować i prowadzić czysty montaż na węzłach prądowo
napięciowych to ma miłą jakość w kieszeni i skromną i nie szkodliwą
rzecz. Wniosek trzeba nauczyć się prostych technik, które są
cenzurowane, sprawa takiej nauki często jest spełniana zapalczywie
przez niektórych młodych uczących się ludzi, którzy nie mają
środków, a mają trochę czasu i zdrowie do takich rzeczy.
Bez dokładnej pracy nie ma wysokiej jakości, chociaż ten schemat
i tak pod tym względem jest lepszy od innych.
Opis części:
Potencjometry P=300R są zaznaczone na schemacie jako
przełączniki. Inne potencjometry P=270k mogą mieć 5 jednakowych
rezystancji, np.5x51k. Można stosować tanio kupione rezystory
precyzyjne 0.6W1%. Rezystor emitera wzm.różnicowego potrzeba
łączyć szeregowo kilka sztuk i nie ma co żałować podobnie zrobić
dla rezystora st.napięciowego ARc=1.46k. Rezystory w bazach
dobre są SMD1206. Mniejsze wymagania są dla rezystorów
przedwzmacniaczy.

[ Dodano: 2010-10-19, 16:27 ]
Podam małą poprawkę dla dzielnika stabilizacji prądów
spoczynkowych który łatwo się dobiera: Ico:b=Ibo,
Ibo x 22kohm=Urb, Urb+Ube+Ubc(złącze tr.BC547) =URd
Obliczenia dotyczą tr.st.napięciowego kl.A i napięcie filtrowane
kondensatorem wynosi: Urb+Ube+Ubc-(dioda). Na schemacie
powinno być nie Rd=560R ale Rd=510R. Ludzie podający dobre
rzeczy to ofiary i dlatego do tej pory nikt poda dobry i jeden
schemat wzmacniacza, założenie to jest prawdą, bo wszyscy
ludzie nie mogą być źli i dlatego pisze często o aktywnej
cenzurze.

Załączniki

• p6w4rvx_183.gif
    p6w4rvx_183.gif
    18.9 KB · Wyświetleń: 0
A można prosić po polsku? Ten tekst wygląda jak by był żywcem wyjęty z translatora :)
Poza tym nie każdy rozumie taki techniczny bełkot.

Ale tu chyba nie siedza małpy tlyko moderatorzy którzy powinni reagowac a nie widze zadnych reakcji.

Odpowiedź

Odpowiedź

Tylko temat założyłem i widzę ostrą krytykę i gołosłowną, bo jeśli ktoś ma jakieś zastrzeżenia to musi pisać konkretnie a nie ogólnie i dopiero wtedy wiadomo kto ma rację. Nie ma co podawać gotowych układów scalonych i większych mocy i napięć zasilających, bo to nie jest też tania droga do zrobionej rzeczy ale ważna jest dobrze zrobiona rzecz i zapytanie dlaczego jest w zastosowaniu małej mocy, po prostu podałem przydatną i nie szkodliwą rzecz i mała moc nie jest zła ale dobra jakość w pierwszej kolejności i myślę dużo na tym forum jest młodych elektroników i swoim dzieciom nie muszą odmawiać tak sensownych rzeczy, choćby do słuchania bajek z najwyższą jakością i bez narkotyzowania się za dużą siłą dźwięku i bez załączania się kosmosu do chłodzenia cewek głośników. Wielu chciało by mieć jakość pod pewnym względem lepszą od lampowej techniki. Po co niczym bawić się młodym, lepiej coś mieć dobre i lepsze nie potrzeba. Ci co negują temat to myślę że nie tyle się nie znają co są podli i dlatego piszą i krytykują ogólnie i bardzo się śpieszą usunąć temat. Ciekawe czy taki krytykujący człowiek robi dobre rzeczy i czy w ogóle umie pisać, jeśli tylko umie pisać to nie robi dobrych rzeczy, bo był by głupi, chyba że jest wszechmocny.

Opisz jakie paramatry ma ten wzmacniacz, jakie zniekształcenia, dynamikę skoro jest to wysoki jakiściowo wzmacniacz.

Odpowiedź

Odpowiedź

Nie wiem dlaczego jest taka wrażliwość zainteresowania parametrami. Nie wystarczy że tranzystory sterują się klasą A i czysto i liniowo i nie ma zniekształceń skrośnych i nic lepiej nie można zrobić, a parametry obecnych wzmacniaczy robione są tylko głębokim sprzężeniem zwrotnym i stosowaniem gorszych tranzystorów na źródłach prądowych i to jest taki nowoczesny postęp. Czysta kl.A to nie jest to samo co stopnie napięciowe z źródłem prądowym, które głównie tylko na papierze mają małe zniekształcenia a nie najlepszą jakość subiektywną. Dodatkowo jest to wzmacniacz nie estradowy ale małej mocy i szumy nie mają takiego znaczenia. Po prostu musi taki wzmacniacz dobrze działać i jeśli jest inaczej to jest to wina z góry losu. Dam poradę dla amdr: nie kradnij i nie zabijaj genetyki związanej z moją i nie trzymaj takich co to robią i nic masz z tego na zawsze i od razu się wyleczysz, na pocieszenie napiszę wszyscy tacy kryminalni są, bo w kosmosie nic jest za darmo i to dosłownie i piszę to jako w pełni nie kosmita i na ciągle i aż na zawsze.

Re: Odpowiedź

Re: Odpowiedź

marek157 napisał:
stopnie napięciowe z źródłem prądowym, które głównie tylko na papierze mają małe zniekształcenia a nie najlepszą jakość subiektywną

To jest kompletna bzdura co napisałeś. Nie jedyna zresztą.

takich tematow ostatnio bylo pelno i kazdy ladowal w koszu za brak logiki a nawet za glupote...
ale jednak to nie bot ;)
tym razem temat zostaje - przynajmniej na jakis czas

Odpowiedź

Odpowiedź

Cały kosmos to komputer i prawdy nie da się ukryć i rzeczywiście nic jest za darmo i techniki boga wielkiego jak wszystko nic jest w stanie opłacić i dlatego są tylko złodzieje i mordercy i ogłupione ludzie, bo to wszystko jest więcej jak nic i tylko głupota i podłość kryminalna i większa od całego kosmosu trzyma życie i całkowicie nie za darmo. Fajne cały kosmos to jest wielkość boga a my niewidoczni jak cały Wszechświat wewnątrz tego boga i nawet nie więksi z całym Wszechświatem od średnicy "włosa" boga. Podaję jeszcze jeden najlepszy wzmacniacz małej mocy oraz poprawiony poprzedni rysunek, radzę sobie to zapisać.

Załączniki

• qp6w4rx_192.gif
    qp6w4rx_192.gif
    18.9 KB · Wyświetleń: 0
  • p6w4rvx_526.gif
    p6w4rvx_526.gif
    18.8 KB · Wyświetleń: 0
Właśnie, dlatego ja pisze bez wygaszania. Sam dostałem kiedys ostrzezenia za nic od neijakiego takero, chyba był tu kiedys forumowym cieciem od pilnowania bo rzucał warnami jak niemiec hajlami :mrgreen: Widac sa rowni i rowniejsi.

Odpowiedź

Odpowiedź

Jest zapowiedź krótkiego czasu zapisu mojej informacji i dlatego w pośpiechu robię dla informacji małą poprawkę:dla wzmacniacza wyższej jakości dla tr. b=412 są poprawki i Rc=682R zamienić na Rc=658R i Rb=257k zamienić na Rb=264k. Wolę pisać moje informacje głównie dla młodych i uczciwych ludzi.

Jest pewna tolerancja i lepiej jest dać pojedyncze omy na plus. Muszę dopisać te schematy wzmacniacze, które podaję są tylko moich własnych projektów i przepisy tego wymagają, bo inaczej łatwo jest usunąć informację i pisać głupoty jako wszystko to nie jest mojego autorstwa. Dodam jeszcze ostatnią małą poprawkę i dla wzm.najwyższej jakości dla tr. BD140/139 w jego bazie powinien być rezystor Rb=5.1k a nie Rb=4.7k.

marek157 napisał:
Muszę dopisać te schematy wzmacniacze, które podaję są tylko moich własnych projektów i przepisy tego wymagają, bo inaczej łatwo jest usunąć informację i pisać głupoty jako wszystko to nie jest mojego autorstwa.
No to są twoje czy nie? A ze głupoty to wiemy, nie musisz pisac tego.

marek157 napisał:
Dodam jeszcze ostatnią małą poprawkę i dla wzm.najwyższej jakości dla tr. BD140/139 w jego bazie powinien być rezystor Rb=5.1k a nie Rb=4.7k.

E no człowieku weź się zdecyduj, bo ja już dwie pary tranów zjarałem i trzeci raz to mam rozlutowywać ??

:wink:

Człowieku napisz dokładnie i z sensem o co ci chodzi, albo przestań pisać te bzdury. Na tym forum są osoby, które chcą się czegoś nauczyć, ale bez przesady.

marek157 napisał:
Cały kosmos to komputer i prawdy nie da się ukryć i rzeczywiście nic jest za darmo i techniki boga wielkiego jak wszystko nic jest w stanie opłacić i dlatego są tylko złodzieje i mordercy i ogłupione ludzie, bo to wszystko jest więcej jak nic i tylko głupota i podłość kryminalna i większa od całego kosmosu trzyma życie i całkowicie nie za darmo.

:mrgreen:

Poza tym jest to forum związane z akustyką i elektroniką, więc proszę pisać na temat :) Taka mała prośba ode mnie :twisted:

Powrót