• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wytłumianie subwoofera w tanim zestawie 2.1

Reakcji
0
Witam. Ostatnio kupiłem zestawik 2.1 Logitech Z3, tutaj pewnie zostanie uznany za beznadziejne pierdziawki za stówę jednak póki co ograniczam swój budżet, a brzmią i tak o niebo lepiej niż Creativy za podobną kwotę.

Rozchodzi się o wytłumienie subwoofera. Głośnik ma taką budowę:

wjkhsr.jpg

Kod:
http://screenshu.com/static/uploads/temporary/2l/dv/yw/wjkhsr.jpg

Coś mi lekko brzęczało i z tego bass reflexu, rury w środku wydobywały się dość dziwne dźwięki (jakby za mała średnica była ?) więc komorę z bass reflexami i przodem głośnika wytłumiłem 0,5-1cm warstwą pianki pod panele a do komory z membraną bierną wrzuciłem duży kawał waty, pomogło to, z tych rurek przestały się wydobywać dziwne odgłosy a i subwoofer wydaje z siebie milsze dla ucha ( i ciała ;) ) dźwięki. Jednak ten kawał waty i pianka to prowizorka, w jaki inny sposób mógłbym pobawić się z tym subem ? Wiem że to sprzęt nie warty większej roboty czy nakładów finansowych jednak chciałbym go możliwie ulepszyć. Z góry dzięki za wszelkie wypowiedzi i pozdrawiam.

Nikt Ci nie da recepty zrób tak czy tak, musisz sam na słuch próbować z różnymi materiałami w różnych konfiguracjach.

Taka pianka raczej nie nadaje się do wytłumiania obudowy, zamień ją na jakąś zwykłą cienką gąbkę.
Właśnie o to mi chodziło, jakich mogę tanich lub darmowych materiałów użyć i w jaki sposób (czy wypełnić czymś którąś z komór, jakiej użyć grubości).

Myślicie że w takim syfie warto ingerować w konstrukcję ? Może pokombinować coś z tymi rurkami, większą średnicę by zrobić. Czy lepiej nie ruszać żeby nie grało gorzej ?

Wybaczcie za takie bierne podejście jednak przy każdym rozkręcaniu śruby i otwory na nie dostają po tyłku, przy kolejnym rozkręcaniu może być już padaka.

Ja bym tam nic nie ruszał w konstrukcji. Wątpię żeby udało się uzyskać lepszy efekt a jest szansa na pogorszenie obecnego. Możesz tak jak pisałem wcześniej eksperymentalnie wyłożyć ścianki cienką gąbką lub watoliną. Dobrym i tanim źródłem watoliny są ... "szmateksy"... Czasem dosłownie za 1zł można kupić starą kołdrę pikowaną i już mamy kilka m2 grubej watoliny (oczywiście pranie jest wskazane;))

A co z trafo ? Przykładając do mojego poprzedniego obrazka jest w lewym dolnym rogu komory z membraną bierną, zajmuje dość sporo miejsca (sześcian zajmujący prawie połowę szerokości i wysokości tejże komory) i nie wiem co z tym zrobić, obudować czymś i wytłumić czy zostawić na wierzchu żeby się nie grzał ? Strasznie mało tam miejsca na kombinacje jest.

Ostatnia edycja:
Mozliwosci kombinacji jest tak samo malo jak miejsca w tym subie. Po pierwsze: nie ruszaj tunelu (czy rurek jak to nazwales) bo rozstroisz suba i bedzie duzo gorzej niz jest. Po drugie: Jesli dokladac wytlumienie to naprawde w minimalnych ilosciach, bo i wytlumieniem mozna wszystko spaprac. Tego typu "konstrukcje" sa tak projektowane, ze nie tylko obudowa ale i elektronika jest odpowiednio zestrojona (korekcje aktywne sa w scislej relacji ze specyfika obudowy). Nie takie glowy jak my nad tym siedzialy, zeby zrobic z gowna zloto (z marnym efektem ale to juz inna bajka) i prawda jest bolesna: cokolwiek nie zmienisz, mozesz tylko spieprzyc (aczkolwiek czy cos co nie gra moze jeszcze bardziej nie grac ? :> ). Wyjmiesz trafo, zmieni sie objetosci i doopa..., zmienisz srednice tuneli, rozstroisz obudowe i doopa... dolozysz wytlumienie, obnizysz dobroc ukladu i doopa... Zostaw jak jest - szkoda Twojego czasu... lepiej poswiec go na odkladanie pieniedzy na cos co bedzie grac.

Jeśli jest za mały BR to doopa, się nie da, ale często takie suby są za wysoko strojone, więc można popróbować bezkosztowo zmniejszać średnicę tunelu i zobaczyć czy będzie pukało, czy się zrobi trochę równiejsze pasmo. Ja tak ostatnio zrobiłem z powodzeniem (dużo niższej klasy głośniczki komputerowe).

ale często takie suby są za wysoko strojone
Sa tak strojone bo wymusza to wytrzymalosc mocowa. To sa wlasnie te akustyczne kompromisy, z ktorych istnienia trzeba sobie zdawac sprawe, a nie slepo obnizac strojenie bo "producent sie nie zna". Obnizasz strojenie -> wytrzymalosc mocowa spada -> wychylenia membrany wzrastaja -> ryzyko uszkodzenia przetwornika rosnie.

Powrót