• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wytłumienie obudowy br

Reakcji
0
czesc
dzis rano wstalem i wrzucilem do bass box symylacje glosnika w br bez wytlumienia i z wytlumieniem heavy, co mnie zdziwilo bo:
1) zyskalem 5Hz f3
2) wykres cone displacement wyglada o wiele przyjazniej:)
no ma tez zle rzeczy:
1)zmniejszylo sie natezenie dzwieku
2) minimalnie urusl impuls w zakresie 0-30Hz

powiedzie mi prosze, dlaczego br zaleca sie tlumic minimalnie albo w ogole?? jeszcze nikt nie mowil zeby wytlumiac to bardzo, sluszalem ze niektorzy lubia duzy impuls i duzo basu i o gustach sie nie gada, ale tego nikt jeszcze nie dopuszczal do dyskucji, tak sie nie robi i dlaczego?? co zlego jest w solidnym tlumienuiu obudowy bass reflex?
pozdrawiam wojetk

nikt nie lubi duzego impulsu mowia tak ludziek torzy sie nie znaja na rzeczy

kazdy glsonik jestinny nie ma zelaznej reguły dla wylumiiania tu wskazane sa eksperymanta

B-r nie tlumi sie za duzo bo sam otwor przestaje wtedy dzialac. Symulator nie wszystko Ci pokarze.

Pokombinuj chłopie z wygłuszeniem,u mnie wyszło że musiałem wszystko wywalić bo nie było dynamiki.Próby i jeszcze raz próby!
PZDR

Jak jest więcej wytłumienia to bas może być miększy albo może być stłumiany. Mniej tłumienia twardziej będzie grało ale wykop taki wiekszy stopka fajniejsza, a gdzie jest granica między dużo a mało to już trzeba samemu sprawdzić.

Powrót