• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wytlumianie - help

Reakcji
0
siemka, robie subwoofer pasywny o objetosci 30L. Mam glosnik Alphard LW80H82 o mocy 200W. Chce zrobic cos takiego jak w zalaczniku na dole. Mam takie pytanka:
-czym i jak wytlumic obudowe?
-czym okleic suba?

Załączniki

• projekt.jpg
    projekt.jpg
    7.6 KB · Wyświetleń: 0
1.Wełną owczą, wełną mineralną lub gąbką.
2. Okleiną samoprzylepną albo fornirem.

[ Dodano: 2005-02-20, 18:51 ]
Ilość wytłumienia zależy od typu obudowy.

ale okleina po oklejeniu sorowej plyty wiorowej odkleja sie i powstaja pecherzyki. mozna jakos temu zapobiec? posmarowac klejem przed naklejaniem lub pokryc powierzchnie kilkoma warstwami lakieru?

Spider napisał:
ale okleina po oklejeniu sorowej plyty wiorowej odkleja sie i powstaja pecherzyki. mozna jakos temu zapobiec? posmarowac klejem przed naklejaniem lub pokryc powierzchnie kilkoma warstwami lakieru?

To pokryj fornirem.

mozecie mi powiedziec co to jest fornir? gdzie to kupic i ile kosztuje? bo nie mam pojecia co to jest :|

Fornir to naturalna okleina, tak jakbyś mial deskę i sprasował ją do 1 mm, wygląda to tak jak na zdjeciach niżej oraz jak wyglada kolumna po fornirowaniu, bejcowaniu i lakierowaniu

pozdro

a subwooferów raczej się nie wytłumia

Załączniki

• img_7022.jpg
    img_7022.jpg
    58.9 KB · Wyświetleń: 0
  • img_6883.jpg
    img_6883.jpg
    36.3 KB · Wyświetleń: 0
fajne ,tylko gdzie mozna kupic taki fornir i ile mniej wiecej kosztuje?
to sie kleji jakims klejem?

Przed polozeniem okleiny PCV nalezy wyszlifowac plyte, szpachlowac nierownosci i lekko polakierowac.

Powrót