No cóż, jak w temacie. Kupiłem na złomie kosz 30cm z magnesem, za piątaka i właśnie jadę kupić do niego membranę z zawieszeniem, cewkę i resor. Tylko co mi po 12'' głośniku bez podstawowych parametrów T-S??? Nijak nie oblicze porządnej obudowy w której pokarze na co go stać zarówno od strony mocy, jak i od brzmienia, a kupowanie cudów z allegro typu "pasuje do tej obudowy każdy głośnik niskotonowy o tej średnicy" jest raczej dla dresiarza niż dla zawodowego elektronika... Interesuje mnie konkretnie jak w względnie domowych warunkach wyznaczyć częstotliwość rezonansową, VAS i Dobroć. Do dobroci całkowitej potrzebuję dobroci elektrycznej i mechanicznej, wzór do obliczenia znam Qts=(Qms*Qes)/(Qms+Qes). Mam oscyloskop, generator też się znajdzie więc z dobrocią elektryczną nie będzie problemów, gorzej z mechaniczną. Jakiś siłomierz czy coś takiego będzie mi potrzebne? Przy tym artykule o regeneracji głośnika http://diyaudio.pl/portal.php?show=11 widziałem że autor wyznaczył Fs i Qts, nie do końca rozumiem tylko co miał na myśli z VAS, ale jakoś jednak wyznaczył. Ktoś ma jakieś koncepcje?