• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz a Sub

Reakcji
0
Zastanawiam się cały czas w jaki sposób można podłączyć suba do wzmacniacza tzn. aktualnie mam amplituner i suba z panelem Matronix, nie ma tu żadnego problemu bo w ampli jest wyjście na suba.

Jak to można podłączyć ze zwykłym wzmacniaczem? Taka opcja jest dla mnie lepsza bo mogę zaserwować większy power ze wzmaka niż z ampli dla monitorów.

Problemu też by nie było jakby w panelu było wejście wysokopoziomowe ale go nie ma.....

no i tu juz jest problem :) bo nigdy tego wczesniej nie robilem

jakbys mogl przyblizyc jak to ma wygladac etc

csbiczek napisał:
Taka opcja jest dla mnie lepsza bo mogę zaserwować większy power ze wzmaka niż z ampli dla monitorów.
Większej mocy z panelu i tak nie uzyskasz. Jak podasz mocniejszy sygnał to wzmacniacz szybciej się przesteruje i w efekcie głośnik zacznie charczeć.

hardzio napisał:
Taka opcja jest dla mnie lepsza bo mogę zaserwować większy power ze wzmaka niż z ampli dla monitorów.
bart210 napisał:
Większej mocy z panelu i tak nie uzyskasz. Jak podasz mocniejszy sygnał to wzmacniacz szybciej się przesteruje i w efekcie głośnik zacznie charczeć.
Bardziej jednak chodzi raczej o moc podawaną na kolumny a nie na panel subwoofera.

Gdy budowałem suba też miałem taki dylemat i... wybrałem panel naszego forumowego kolegi :razz: Ampli będę miał podłączone przez wejście niskopoziomowe a końcówki mocy do wysokopoziomowego. Szkoda jedynie, że na panelu Irka nie można ustawiać odcięcia osobno dla wejść wysokopoziomowych i niskopoziomowych (nie wiem zresztą, czy są takie panele :mrgreen:) po to, aby wykorzystywać subwoofer zarówno do kina jak i do muzyki. Oczywiście, jeśli ktoś ma osobne systemy...
Sposób podany przez cbiszka to jedyne sensowne i tanie rozwiązanie.

hardzio napisał:
aktualnie mam amplituner i suba z panelem Matronix,

wspolczuje :)

bazookie napisał:
Szkoda jedynie, że na panelu Irka nie można ustawiać odcięcia osobno dla wejść wysokopoziomowych i niskopoziomowych (nie wiem zresztą, czy są takie panele :mrgreen: ) po to, aby wykorzystywać subwoofer zarówno do kina jak i do muzyki.

Nie spotkalem sie z takim rozwiazaniem, zadkoscia jest kozystanie z obu typow wejsc bo nie zawsze sie to sprawdza (wylaczone urzadzenie moze generowac jakis szum albo brum ktory jest potem sumowany).

Mozna jeszcze podlaczyc zewnetrzny wzmacniacz do wyjsc niskopoziomowych amplitunera jesli takowe oczywiscie sa. Jesli nie to sumator tylko to jest sumator tylko do koncowek ze wspolna masa (mostkowych nie obsluguje), najlepiej mase wziasc z ktoregos czincza a nie z wyjscia glosnikowego.

hardzio napisał:
Irek czemu wspolczujesz ? akurat ten model co mam (WXP3K) nie jest zly

Wlasnie dostalem ten wzmacniacz i na razie tylko go ogladalem i wyglada to kiepsko nie wiem czy sie odwaze go podlaczyc.
Za jakis czas bedzie opis i moja opinia.

Takie wyjscie ma wieksze szumy i znieksztalcenia, przy przesterowaniu koncowki mocy pojawi sie tez przesterowany sygnal na tym wyjsciu. Akurat w sygnale do suba nie ma to wiekszego znaczenia bo sygnal jest filtrowany dolnoprzepustowo, gdyby tak ktos chcial podlaczyc drugi wzmacniacz do kolumn to by juz uslyszal wieksze szumy i brumy.

Powrót