• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz AL35 200W

Reakcji
0
Witam!

Znajdzie się ktoś kto naprawi i odpali mi układ altrona AL35... ??
Zapłacę
Nie jestem w stanie tego ogarnać (brak wiedzy i sprzętu). Kumpel oblatany w elektronice miał mi pomóc ale wyleciał z naszego pięknego kraju a moja próba zakończyła się fajerwerkami.

Wkleje póżniej albo dopiero jutro bo skanera nie mam. Jutro skocze do kumpla to przeciągne skanerem to co przyjechało od altronowców.

Troszkę opisze cały problem... Mianowicie podłączyłem zasilanie +-53.6V. Podciągnąłem mały głośniczek z którego nie wydobywało się nic oprócz gigantycznego szumu. Pokręciłem trochę do lewego regulatorem prądu spoczynkowego i bum... wywalił jeden kondensator, jakiś rezystor i bezpieczniki. (głosnik zdążył się zjarać)

[ Dodano: 2007-10-06, 15:53 ]
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ea4599da8ab6871.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1dddb01e61261bfc.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d92c7516d44fef55.html

Tyle na tą chwile mogę wrzucić.

Kondensator w lewym dolnym rogu i rezystor zaraz nad nim wyparował.
:-/

ok, ja mam ten wzmak, nawet dwie sztuki
samodzielnie odpalone
co powinieneś sprawdzić:
zasilanie między + a 0 i miedzy - a 0
kondensatorki 100uF masz na 100V ?
sprawdź czy nie ma przejścia miedzy radiatorem a metalowymi częściami obudowy tranzystorów
przemierz prąd spoczynkowy BEZ OBCIĄŻENIA wpinając miernik ustawiony na mA szeregowo przed bezpiecznik z V+, ustaw na 100-180mA(regulacja potencjometrem - masz go na odwrót wlutowanego dlatego jak ustawiasz go w stronę rezystora po lewej to masz ustawiony max prąd spoczynkowy)
przemierz napięcie na wyjściu nie powinno być większe niż 80mV
sprawdź czy nie masz na odwrót wpiętego kabelka wejścia sygnałowego - odwrotne wpięcie powoduje straszne buczenie i może spalić słaby głośniczek

IMO wlutowałeś ten kondensator (moze nie tylko ten) w odwrotnej polaryzacji. Albo jak kolega wyzej wspomniał - pomyliłęś + z - zasilania

ghazi napisał:
IMO wlutowałeś ten kondensator (moze nie tylko ten) w odwrotnej polaryzacji. Albo jak kolega wyzej wspomniał - pomyliłęś + z - zasilania

bankowo to nie to.

prądem spoczynkowym się bawiłeś?
i wywaloło ci bezpieczniki?

Spaliłeś tranzystory moc końcowej przebijając bazę.

Wymien je ( możliwe że wszystkie ), i to co naocznie się zjarało.

Tez mialem problemy z tym Holtonem. Wszyscy pisali "spaliles trany koncowe na 100% wymieniaj!" No to wydałem $$$ na trany i przesylke. I co sie okazalo? Byl zimny lut na potencjometrze i mimo, ze prad spoczynkowy mial wartosc ~kilka Amper, to trany cale

Moge Ci naprawic ten modul oczywiscie po kosztach. Daj znac na PW.
Juz mam dosc ciaglego czytania o holtonach jakie to z nich badziewie wiec musze sie wreszcie z nimi rozprawic zeby byl spokuj.

Za wymianę tranów i resztę raczej się nie będę zabierał. Moje zdolności ograniczają się raczej do zbuudowania zasilacza i to wszystko :-) Napisałem do Pana Irka... mam nadzieję że mi pomoże.

Powrót