Witam
Na stronie Altrona jest dostępny do kupienia za 85zł +wysyłka wzmacniacz o mocy 200WRMS/4Ohm:
Wzmacniacz Altron AL-35
Jego dane techniczne:
Max napięcie zasilania symetryczne ą65V
Zalecane napięcie pracy ą50V
Impedancja głośnika od 4Ohm
Max moc RMS 200W
Zniekształcenia THD <0,1%
Pasmo przenoszenia ( -3dB ) od 20 do 22 KHz.
Koszt samej PCB to wg Altrona 10zł.
zastanawiam sie nad tym układem tylko chciałem zadać kilka pytań przed jakimkolwiek działaniem.
Otóż wzmacniacz ten wyposażony jest w diwe pary HEXFETów IRFP240/9240 które zasilane są z napięcia zalecanego ą50V.
moje pytanie brzmi czy można podwyższyć napięcia zasilania do wiekszego poziomu w celu uzyskania większej mocy z tego wzmacniacza?
Nie liczylem jeszcze niczego tlyko pytam czy to miałoby sens w tym układzie. Aby czasem po podwyższeniu napiecia zasilania cos nie spłoneło.
Następna sprawa odnośi sie do parowania tranzystorów
Czy zabieg ten jest obowiązkowy?
Jak sie paruje tranzystory mocy?
[troche pozniej...]
Wiec policzylem co nieco i wyszlo mi ze dla mocy 300WRMS napiecie zasilania powinno byc ok +-60V.
czy układ to wytrzyma ?
Pozdrawiam
Na stronie Altrona jest dostępny do kupienia za 85zł +wysyłka wzmacniacz o mocy 200WRMS/4Ohm:
Wzmacniacz Altron AL-35
Jego dane techniczne:
Max napięcie zasilania symetryczne ą65V
Zalecane napięcie pracy ą50V
Impedancja głośnika od 4Ohm
Max moc RMS 200W
Zniekształcenia THD <0,1%
Pasmo przenoszenia ( -3dB ) od 20 do 22 KHz.
Koszt samej PCB to wg Altrona 10zł.
zastanawiam sie nad tym układem tylko chciałem zadać kilka pytań przed jakimkolwiek działaniem.
Otóż wzmacniacz ten wyposażony jest w diwe pary HEXFETów IRFP240/9240 które zasilane są z napięcia zalecanego ą50V.
moje pytanie brzmi czy można podwyższyć napięcia zasilania do wiekszego poziomu w celu uzyskania większej mocy z tego wzmacniacza?
Nie liczylem jeszcze niczego tlyko pytam czy to miałoby sens w tym układzie. Aby czasem po podwyższeniu napiecia zasilania cos nie spłoneło.
Następna sprawa odnośi sie do parowania tranzystorów
Czy zabieg ten jest obowiązkowy?
Jak sie paruje tranzystory mocy?
[troche pozniej...]
Wiec policzylem co nieco i wyszlo mi ze dla mocy 300WRMS napiecie zasilania powinno byc ok +-60V.
czy układ to wytrzyma ?
Pozdrawiam