• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz Altrona AL-35 200WRMS/4Ohm - pytanie

• Autor wątku Autor wątku elmer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam

Na stronie Altrona jest dostępny do kupienia za 85zł +wysyłka wzmacniacz o mocy 200WRMS/4Ohm:

Wzmacniacz Altron AL-35

Jego dane techniczne:
Max napięcie zasilania symetryczne ą65V
Zalecane napięcie pracy ą50V
Impedancja głośnika od 4Ohm
Max moc RMS 200W
Zniekształcenia THD <0,1%
Pasmo przenoszenia ( -3dB ) od 20 do 22 KHz.

Koszt samej PCB to wg Altrona 10zł.
zastanawiam sie nad tym układem tylko chciałem zadać kilka pytań przed jakimkolwiek działaniem.
Otóż wzmacniacz ten wyposażony jest w diwe pary HEXFETów IRFP240/9240 które zasilane są z napięcia zalecanego ą50V.
moje pytanie brzmi czy można podwyższyć napięcia zasilania do wiekszego poziomu w celu uzyskania większej mocy z tego wzmacniacza?
Nie liczylem jeszcze niczego tlyko pytam czy to miałoby sens w tym układzie. Aby czasem po podwyższeniu napiecia zasilania cos nie spłoneło.

Następna sprawa odnośi sie do parowania tranzystorów
Czy zabieg ten jest obowiązkowy?
Jak sie paruje tranzystory mocy?

[troche pozniej...]
Wiec policzylem co nieco i wyszlo mi ze dla mocy 300WRMS napiecie zasilania powinno byc ok +-60V.
czy układ to wytrzyma ?

Pozdrawiam

jak dorwiesz orginalne trany to tak te z humy mają o 25% mniejszą strukture ( a one są głównie na rynku...) więc nieradze przekraczać 120-130wat z pary

Aha czyli mowisz przy tych tranzystorach to max moc rms rzedu 250W i ani grosza wicej aby nie doszlo do plomieni?
Wiec chyba pewniejszym rozwiazaniem bedzie ten kit AL-13 400WRMS.On ma 4 pary tranzystorow.

No z HUMY te tranzysotry wychodza za sztuke 5,6zl brutto. Ja zas u siebie widizalem je najtaniej po prawie 10zl sztuka.

problem w tym że to te same trany tylko po przejściu przez kilkanaście sklepów ich cena rośnie :P

myśle że 300wat powinien wytrzymać ale mnie niesatysfakcjionuje stwierdzenie powinien więc wiesz.....

Ja jestem w trakcie budowy tego wzmacniacza tzn 3 tych po 400W i jednego 200W. I juz wykonałem 2 wzmaki wesja 100W i powiem tak ż enawet ten wzmak 100W dobrze juz gra z duża kontrolą nad głośnikiem!!!

a gdybym kupil kit to jakie tam daja tranzysory oryginały czy podróby?

ja kupowalem plytke i tranzystory w altronie wygladaj na orginaly IR i jak narazie sprawauje sie swietnie na 2parach chodzi przy 60V+/- 4ohm

Aha no to dobre znaki :) ze chodzia na +-60V/4Ohm.

A mam jeszcze pytanie bo czegos nie rozumie z tych wyliczen.
Otoz przy obliczaniu napiecia zasilania wszystko sie zgadza, natomiast z pradami nie jest juz tak kolorowo :( . Bo tak na zalaczniku nizej daje opis tego wzmaka AL-35. Tam są bezpieczniki na szynach zasilania po 6A. To jaki tam prad plynie? Mi z wyliczen wyszlo ze przez obciazenie idzie 7A pradu skutecznego. natomiast prad szczytowy to 10A. Rozumiem ze prad ten dzieli sie tak jkaby na dwie galezie zasilania po 50%. Tzn ciaglego jest na jednej szynie 3,5A a szczytowego 5A? A teraz co z parametrami tranzystorow. czy potrzebne sa az dwie pary dla 10A, skoro jedna jest juz w stanie "przeniesc" 12A ?

http://img481.imageshack.us/img481/7968/mosfet11318ao.jpg

http://img440.imageshack.us/img440/8246/mosfet27769pk.jpg

Powrót