• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz cyrus 3i wymiana kondensatorów

Reakcji
0
Dzień dobry wszystkim
jestem tu nowy nie wiem czy to odpowiedni dział ;)
Mam pytanko posiadam wzmacniacz Cyrus IIIi są tam dwa duże kondensatory cyrusa 7000uf 50v w sumie sa to 2 takie same kondy największe w tym układzie prawdopodobnie są to kondensatory od sekcji zasilania.
Czy mogę je zamienic na mundorf 10000uf 63v bo takowe mam rozmiarem i osadzeniem sa takie same tylko czy parametr coś zmieni ? Proszę o odpowiedź z góry dziękuję
Mundorf M-Lytic AG takie 2szt posiadam
Poproszę o wasze opinie i sugestie.
ps . Pewnie zapytacie czemu chce je zmienic wzmacniacz dziala i gra bardzo dobrze nie byl nigdy wcześniej otwierany naprawiany itd ale pomyślałem sobie ze te elektrolity mają juz ponad 20 lat i że taka zmiana moze być tylko na plus.
Mundorfy mam 2 szt nowe więc czy warto je tam wlutować ?

Ok tylko czy coś sie nie uszkodzi te mundorfymaja większą pojemność no i dc 63v a te stare 50v

Wyższe napięcie znamionowe w niczym nie przeszkadza, to nawet lepiej (jeśli wymiary nie są większe i kondensatory mieszczą się na płytce).
Nieco większa pojemność spowoduje przede wszystkim zwiększenie zapasu energii dostępnej dla końcówek, to korzystne przy dużej mocy wyjściowej, przy impulsach; spowoduje to także lekkie wydłużenie czasu ładowania tych kondensatorów po załączeniu wzmacniacza - ale tego drugiego w praktyce nie zauważysz.
Bardzo ważne jest, byś nie popełnił pomyłki podczas wlutowywania i zachował biegunowość kondensatorów - inaczej zniszczysz wzmacniacz (błędnie podłączone "wybuchną" i zachlapią płytki, a zawierają elektrolit przewodzący prąd - przeważnie "lecą" wtedy inne elementy).
Poza tym, gdybym coś takiego robił w jakimś wartościowym wzmacniaczu, to najpierw przećwiczyłbym te kondensatory stałym napięciem 55-60V przez kilka dni (z ograniczeniem prądu ładowania, tzw. formowanie). Są zapewne nowe, więc to może nie jest bezwzględnie konieczne - ale strzeżonego Pan Bóg strzeże.

Dzień dobry wszystkim
jestem tu nowy nie wiem czy to odpowiedni dział ;)
Mam pytanko posiadam wzmacniacz Cyrus IIIi są tam dwa duże kondensatory cyrusa 7000uf 50v w sumie sa to 2 takie same kondy największe w tym układzie prawdopodobnie są to kondensatory od sekcji zasilania.
Czy mogę je zamienic na mundorf 10000uf 63v bo takowe mam rozmiarem i osadzeniem sa takie same tylko czy parametr coś zmieni ? Proszę o odpowiedź z góry dziękuję
Mundorf M-Lytic AG takie 2szt posiadam
Poproszę o wasze opinie i sugestie.
ps . Pewnie zapytacie czemu chce je zmienic wzmacniacz dziala i gra bardzo dobrze nie byl nigdy wcześniej otwierany naprawiany itd ale pomyślałem sobie ze te elektrolity mają juz ponad 20 lat i że taka zmiana moze być tylko na plus.
Mundorfy mam 2 szt nowe więc czy warto je tam wlutować ?

Jeśli wzmacniacz działa, to ta zmiana nie ma wielkiego sensu. Dźwięku nie poprawisz, a mozesz cos zepsuć - skoro zadajesz takie pytanie to raczej nie masz wiedzy i doświadczenia.

Wymieniaj lub zleć wymianę komuś natomiast wiem że wymiana to obowiązkowa bo sam mam dużo klocków cyrusa z tamtych lat i jedno co mogę Ci powiedzieć to to że sam we wszystkich wymieniałem elektrolity na nowe gdyż po tylu latach połowa z nich była wyschnięta. W PSU np są 4szt takie i dwie z nich były w miarę jednen wyschnięty a w jednym elektrolit strawił nogę… i sprzęt dalej „działał” więc komentarz (jak działa to nie ruszaj jest bez sensu) generalnie po tylu latach na pewno do niczego się te elektrolity nie nadają i pozostawienie ich tam to proszenie się o awarie. Po wylutowaniu mogę powiedzieć że część z nich ważyła połowę tego co nowe a folia wewnątrz latała sobie jakby luzem w dużo za dużej obudowie.

Jeśli połowa kondensatorów po 20 latach jest wyschnięta i jest to regułą dla Cyrusa, to źle świadczy o firmie. Jak są spuchnięte to oczywiście trzeba wymienić, ale wymiana dla zasady, nie ma sensu. Najlepiej wylutowac i sprawdzić kilka elektrolitów, a potem ewentualnie decydować się na wymianę

Po pierwsze 20 lat temu była inna technologia po drugie to jednak 20 lat, dzisiaj z żywotnością jest tylko gorzej… (a sprzęt cyrusa działa mimo wyschnięcia) po trzecie nie powiedziałbym że źle świadczy to o cyrusie a raczej jeśli już to producencie kondensatorów. Choć ciągle pozostaje mimo wszystko te 20 lat… obecnie cyrus ma inne kondensatory, czy lepsze czy nie to nieistotne ale np w zasilaczach psx sami zmienili pojemność z 4x7000uf na 4x10000uf. Mimo że cały zasilacz nie uległ innym zmianom. Ja u siebie zmieniłem właśnie na 4x10000uf bo idealnie pasowały wymiarem. Tak czy siak kondensatory po 20 latach nie mają prawa trzymać parametrów…

a tu kilka fotek z mojej zabawy. Różnie ludzie podchodzą do „zabytków” ja podchodzę tak że to co się zużywa to się wymienia a nie na siłę trzyma bo tak wyjechało z fabryki. Jak wspomniałem większość kondensatorów była powysychana i nie miały prawa trzymać parametrów więc wymieniłem każdego elektrolita. Nawet w zasilaczach w których kondensatory były w dobrym stanie po ich zmianie i odłączeniu zasilacza od sieci napięcie trzyma sprzęt 2 razy dłużej. To tylko tak wtrącając. Wiem że przez tą wymianę sprzęt pożyje zdecydowanie dłużej. Przy okazji (trzeba było tranzystory odkręcić od radiatora) więc wymieniłem podkładki i pastę pod nimi, oczyściłem sobie wszystko wewnątrz obudowy i na nowo ustawiłem w końcówkach prąd spoczynkowy. Taki gruntowny serwis 10 klockom ze stajni cyrusa przeprowadziłem, przy okazji dokupiłem do streamera dac-a qx i zrobiłem upgrade.

Ostatnia edycja:
Powrót