• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz do gitary basowej ...

• Autor wątku Autor wątku b10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

b10

Reakcji
0
Witam!
Jestem nowym użytkownikiem, jednak akustyką interesuję się już od jakiegoś czasu.
Mam pyanie, może ktoś z was zajmował się tym kiedyś. Czym powinien charakteryzować się wzmacniacz do gitary basowej(piec)? Chodzi mi tutaj o sam wzmacniacz jak i jego obudowę. Jakiego głośnika użyć w takiej konstrukcji, jak liczymy obudowę pieca itp.?Wiem, że to może obszerne pytanie jednak będę wdzięczny za wszelkie info.Pozdrawiam

Wzmacniacz do git. basowej

Wzmacniacz do git. basowej

Witam. Zależnie od kasy robimy głowę lub kombo. Standardowo preamp (najlepiej na lampie), equalizer (min. 3 pasma + środek przestrajalny, najlepiej korektor graficzny), końcówka mocy (do 100W to scalak powyżej tranzystory) polecam lampy (EL34), jednak wzmak na lampach to duży koszt, a i doświadczenie trzeba mieć. Głośnik to najlepiej 10'' (małe kombo) 15''(duże kombo), 4*10'' + 15'' (głowa + paczki). Co do obudowy polecam rozwiązania Marshall'a, polskiego Hand Box'a, Hartke... Jest tego trochę. Powtarzam wszystko zależy od kasy. Pozdrawiam

Jesli do domu polecam tranzystory (czyli wzmacniacz dyskretny) do gitar naprawde inaczej brzmi.DO basu szczegolnie uklad korekcji przedwzmacniacza sie rozni, od np normalnego gitarowego.Nie musisz miec korektora parametrycznego ale moze sie okazac przydatny dla korekcji na jakiejs czestotliwosci.Ponadto wzmacniacz basowy w sprzezeniu zwrotnym ma tak dobrane elementy zeby ograniczyc jego pasmo do naprawde uzytecznego co zapobiega wzbudzeniom. Dodatkowo musi miec dobrze filtrowany zasilacz zeby harmoniczne ani bezposrednie przydzwieki sieci nie wchodzily.

Dzięki za wasze odpowiedzi!Kilka rzeczy mi się naświetliło.
Potrzebuje wzmacniacz do grania lokalnych koncertów. Myślałem raczej o wzmacniaczu na tranzystorach gdyż nie mam dużego doświadczenia z lampami.
Czy znacie może jakieś strony gdzie można podglądnąć jakieś schematy takich wzmacniaczy a także gdzie szukać rozwiązań obudowy?

Powrót