• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wzmacniacz do suba - brzęczenie much w głośniku ??

Reakcji
0
Witam.
Niedawno nabyłem wzmacniacz do subwoofera firmy McVoice pochodzący z aktywnego subwoofera As 10. Moc jaką podaje producent to 180 W rms (zakładam że przy 4 Ohm).
Do tej pory nie zwracałem uwagi na dziwne dźwięki wydobywające się z głośników, gdyż posiadałem jedynie Alphardy LW 1200. Ale nabyłem Visatona W300S w wersji 8 Ohm i zacząłem się bać o mój głośnik.

Zasadniczo bas wydobywający się z subwoofera jest prawidłowy. Sam wzmacniacz ma regulację odcięcia częstotliwości w przedziale 50-250 Hz. I tu pojawiają się pierwsze problemy. Regulacja jest bardzo dziwna. Albo słychać tylko pomruki, albo subwoofer wchodzi na wysokie tony - przebija się góra. Przypuszczam że filtr dolnoprzepustowy jest marnej jakości.

Druga sprawa to brzęczenie w głośniku. Z odległości nawet mniej niż jednego metra nic już nie słychać, ale gdy przybliży się do głośnika to wyraźnie możne usłyszeć jakieś brzęczenie. Mogę je porównać do brzęczenia muchy, ale w rytm pracy głośnika. Na pewno nie jest to wina głośników. Co moze być przyczyną ?? Dodam że nie pomaga regulacja częstotliwości odcięcia.

wszystko jest raczej jednym z aspektów posiadania wzmacniacza wyjątkowo niskiej klasy... :/
Moc pewnie też grubo przesadzona - podejrzewam że tam siedzi TDA ;)

To jaki wzmacniacz polecacie dla mojego Visatonka W300S ?? Tamten kupiłem bo było tanio. Sam raczej nie poskładam, ale gdyby mi ktoś zaoferował jakiś solidny i nie za drogi wzmacniacz to może się skuszę. Czy ktoś z Was jest w stanie coś takiego wykonać ??

tzn ile masz na niego kasy ?
masz tak naprawde 2 wyjścia:
-matronix - tanio
-Irek - dobrze ;]

matronix tanio? czy ja wiem, 2XTDA mysle ze taniej wyjdze kupic u Irka i dorobic panel samemu i dokupic transformator, no ale to chyba nie do tego glosnika :)

tda bym nie stosowal wogóle...
matronixy są na tranach i to zupełnie inna klasa niż tda.

Kasy będę miał tyle, ze ile ud mi się to barachło sprzedać - 200-250 pln. Ale to i tak nie teraz... Czy jest możliwe uszkodzenie głośnika takim lipnym wzmacniaczem ?? Szkoda by było !!

takero napisał:
matronixy są na tranach i to zupełnie inna klasa niż tda.
czyli glupote zrobilem ze kupilem od irka 2XTDA?,
lepiej bylo kupic w matronixie np. WST200P? bo cenowo to w sumie podobnie wychodzi, moze tda pare zł taniej

no to czemu tak polecacie wzmacniacze na TDA skoro za pare zł wecej mozna miec matronixa na tranzystorach,
wzmacniacz od irka 2Xtda 120zł + radiator ok 10zł + transformator ok 70 + panel + inne pierdolki ok 30zł razem ok. 230zł(napewno mozna tez ciut taniej), a matronixa o mocy 200W RMS przy 4 ohmach mozna miec za 250...

[ Dodano: 2006-09-10, 18:45 ]
mowicie ze jakosc wykonania gorsza, no ale jak ma grac lepiej wiec co za roznica, przeciez zadko sie zaglada do srodka subwoofera

Irka konstrukcje są niemal pancerne,nawet laik nie ma szans coś uwalić.Natomiast z matronixem swego czasu były pewne jazdy,pożary.Stąd taka a nie inna opinia.

greg00 napisał:
skoro za pare zł wecej mozna miec matronixa na tranzystorach,
te pare zł to w tym przypadku 100zł bo taka jest różnica między matronixem 200w z przesyłką , a panelem na mostku tda zrobionym samemu z wykorzystaniem modułu Irka.
te 100zł to w tym przypadku 50% więc niemało, a nie pare zł, tym bardziej żę nie każdy chce lub może tą kase dołożyć.
Oba te wzmaki są budżetówkami - nie ma co się oszukiwać, jednak te Irka są profesjonalnie wykonane i zaprojektowane, a matronixy są bardzo amatorskie...

TDA jest po prostu tani, prosty i maly a dlatego popularny. Jak sie spali to wymienia sie kostke TDA i juz gra a jak Ci sie spali tranzystorowiec to dopiero problem!
Moj modul wzmacniacza ma system autowlaczenia o ktorym matronix moze sobie pomarzyc. Wiec jak porownac moduly o zupelnie innych mozliwosciach? Porownaj moj modul z mostkiem TDA z carton audio.
Wersja modulu bez przekaznika i trafa czuwania kosztuje tylko 105zl a uklad nadal zachowuje funkcie autowlaczenia/wylaczenia.
W planach mam tani wzmak do suba na tranzystorach (ok 150W).

ja nie mowie ze twoj jest zly, mi sie podoba wykonanie, chociaz jeszcze go nei slyszalem :), tylk ktos tu powiedzial ze tranzystory to calkiem inna klasa, bez porownania z TDA,
no ale jak mozna przez nie dom stracic to juz wiem dlaczego te matronixy sa takie "tanie" :)

Powrót