• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz do subwoofera

Reakcji
0
Witam.Jakieś pół roku temu zrobiłem suba na głośniku STX AP,z którego jestem zadowolony ale jest małe ale.Wzmacniacz do niego mam z allegro dorobiłem w nim włącznik odcinający dopływ prądu (ze względu że niekiedy go przez tydzień czy dwa go nie włączę),po włączeniu
następuje puknięcie w głośniku jakby dostawał jakiś impuls pomimo wyłączonego amplitunera.
Jeśli go wyłączę i zaraz włączę z powrotem to puknięcia niema.Czy jest sposób aby to usunąć?
Nie jest to wina przełącznika bo włączając wtyczką do sieci taki sam objaw.I jeszcze jedno
pytanko czy filtr aktywny al-18 można tak przerobić aby miał filtr subsoniczny?
http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=al18z&sid=2744b354

Załączniki

• 235f2ce8f81437f2med_204.jpg
    235f2ce8f81437f2med_204.jpg
    45.8 KB · Wyświetleń: 0
Najprościej byłoby chyba dostawić opóźnione załączenie głośnika i szybkie odłączenie po zaniku zasilania. Poczekajmy aż wypowiedzą się tutejsi elektronicy :wink:

Ja się nie znam, ale wydaje mi się, że ten stuk jest związany z ładowaniem kondensatorów zasilacza. Jak dolphin123 napisał; opóźnione załączanie pomoże.

Ja dziś próbowałem zrobić płytkę pod ten filtr subsoniczny: http://sound.westhost.com/project99.htm Jeśli będziesz zainteresowany, pokażę go tutaj i ktoś mądry w dziedzinie stwierdzi czy to się nadaje do użytku :)

Witam,

napisz proszę coś więcej odnośnie obudowy pod ten głośnik. Porównam to z moimi przymiarkami.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Obudowa

Obudowa

Obudowa ma wymiary zewnętrzne 49.5wys, 46.7 głębokość,szer.37.3 cm.Przednia ścianka
podwójna w środku wzmocnienia,objętość netto ok.60l ,strojona na 34Hz.Wykonana z płyty
meblowej z odzysku,sklejona i skręcona wkrętami do karton gipsu,wszystkie łączenia zalane wikolem,szczelna i sztywna.

Załączniki

• s1_161.jpg
    s1_161.jpg
    17.8 KB · Wyświetleń: 0
Witam,

dzięki, czyli odrobinę mniejsza obudowa i wyższe strojenie niż proponuje producent głośnika. A jakie są twoje subiektywne odczucia ? U mnie testowa obudowa ma ok 45 l i 40 Hz i muszę przyznać, że bardzo mi się podoba ten szybki basik bo to jest moim celem. Trochę boję się większej objętości aby go nie stracić.

Pozrawiam,
Jacek Zieliński

Używam go głównie do kina i tu się sprawdza rewelacja,a z muzyką to już mi tak średnio pasuje.Miałem poprzednio suba na AC250mk2 w 45l zamkniętej i do muzy był super,szybki,
dokładny ,punktowy ale w kinie brakowało takiego mocnego uderzenia ,może był za słaby na 35m2 i doszedłem do wniosku że sub będzie do kina ,a do muzyczki trzeba lepsze fronty .
Mam jeszcze tą obudowę mniejszą i jak znajdę czas to przetestuję AP w 45l clozet.
Pozdrawiam Krzychu.

krzychu73, ale ten glosnik jest szybki, punktowy wiec do muzyki jak najbardziej pasuje. Nie wiem jak w kinie ale bo nie sluchalem ale moge sie tylko domyslac. Ja osobiscie uzyl bym bardzie mulowatego glosnika.

Witam,

aktualnie ten głośnik gra u mnie w obudowie BR 44 l netto strojonej na 40 Hz. Pozostała mi ona po eksperymentach z 2 x GDN 25/40/3 w układzie Isobaric. Tak wygląda wykres fazy i impedancji:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/1f1b4d021d6e3f15.html

Nie jestem ekspertem z jego analizy ale wydaje mi się, że potwierdza on strojenie BR na 40 Hz. Jeśli tak jest to wielkie brawa dla BassBox w którym to liczyłem. I teraz proźba do ludzi znających się na rzeczy o informację co jeszcze można ważnego wyczytać. Z pojemnością już nic nie zrobię ale mogę pobawić się z portami.
Osobiście uważam, że Tonsile wypadły bardzo dobrze, ale STX gra jeszcze lepiej.
Proszę o wskazówki.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

opóźnione załączanie

opóźnione załączanie

Chętnie bym ten Twój układ Irku zrobił,ale dla takiego laika jak ja łatwiej by było na gotowej płytce, a może masz na luzie płytkę lub cały układ?
Jeszcze zastanawiam się nad dodaniem do tego panela małego trafo do automatycznego
zał/wył zasilania transformatora właściwego.
Czy taki układ zda egzamin?
http://allegro.pl/autowylacznik-subwoofera-zestaw-i1272312862.html

Re: opóźnione załączanie

Re: opóźnione załączanie

krzychu73 napisał:

Mam ten układ i jest do d..y!
Układ na dotyk palca owszem załącza się i po czasie wyłącza. Jak tylko podłącze amplituner, układ włączy się i po zaniku sygnału po czasie wyłączy i zaraz włączy i tak w kółko. Kombinowałem na wszystkie strony i nic z tego, to samo.

Tu masz sprawdzony, z forum:
http://diyaudio.pl/portal.php?show=35

I chętnie bym odkupił od kogoś samą płytkę do niego. PW, GG.

Aha. Mam do tego układu z allegro skan pcb i dokumentacje. Może by ktoś przejżał? Prześle na maila.

ten z forum tez nie jest dopracowany dokonca,Irek cos pisal o nim dlatego stanelo wspolne zamowienie na kity do niego włacznie z pcb

Powrót