• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz do subwoofera

Szukałem już tego wejścia dając sygnał który omijał wzmacniacz operacyjny i inne elementy filtra dolnoprzepustowego ale nic to nie pomagało

Czy patrząc na zdjecia nie wiesz gdzie może znajdowac sie wejscie sygnału do końcówki mocy ?

Witam
Po dokładnym obejrzeniu płytki znalazłem wejscie do końcówki mocy, ale pojawił sie inny problem polegający na tym że jeden z tranzystorów(50n06) w przetwornicy spalił się, po jego wylutowaniu o dziwo wzmacniacz działa ale gdy wlutowałem nowy tranzystor (60n06)
wzmacniacz przestaje działać a po kilku sekundach pali się tranzystor. Moim pytaniem jest to dlaczego że pali sie 1 z 2 tranzystorów w przetwornicy?
A i jeszcze jedno czy zamiast tranzystorów (kd718 i kb688) w końcówce mocy mogę je zamienić na 2SA1941 + 2SC5198 ?

Dobra a nie wiesz dlaczego pali mi tranzystor w przetwornicy?
Problem polega na tym że spaliły się dwa tranzystory (50n06) wylutowałem je i zastąpiłem nowymi 60n06 po uruchomieniu wzmacniacza wszystko grało przez jakąś godzinę i spalił się jeden tranzystor (60n06) kupiłem nowy i wlutowałem go jednak wzmacniacz sie nie włączał i grzały się 2 tranzystory w przetwornicy, po wylutowaniu jednego tranzystora wzmacniacz działa ale tranzystory w koncówce mocy i transformatorek w przetwornicy sie mocno grzeją, oprócz tego mocniej grzeją się niektóre elementy wzmacniacz działa w miarę dobrze.

Powrót