• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wzmacniacz do systemu SpeakerWorkshop

Reakcji
4
Szukam propozycji na wzmacniacz/końcówkę mocy, służącą do zasilania mierzonego zestawu głośnikowego podczas pomiarów z użyciem systemu SW oparty o JIGa i wkładkę panasonika.
Wymagana moc wyjściowa min 8W RMS @8ohm
liniowe pasmo przenoszenia od 10Hz do 40kHz (pasmo 3decybelowe)
konieczne wbudowane zabezpieczenia
reszta parametrów mniej istotna.
Kręcę się wokół scalaków i na razie lm3886 jest faworytem.
Ktoś ma jakiś lepszy pomysł? Jakiś lepszy scalak?

Ostatnia edycja:
Ja zmajstrowałem sobie takiego JIG'a z preamp mic + TDA2050 + dzielnik z manuala arty + akumulator żelowy do zasilania. Uważam jednak że najprostszym wzmacniaczem jest kostka samochodowa np. TDA 1557. Plus tego jest łatwe zasilanie 12V i można ją zmontować na pająku. Niestety pasmo które oczekujesz od 10hz raczej nie osiągalne, no i do pomiaru impedancji zmostokowany układ niezbyt się nadaje.

Załączniki

• 08062011424.jpg
    08062011424.jpg
    96.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Nie na temat...

Myślę, że nie ma co się spuszczać nad jakością kostki, skoro i tak jest jej charka w programie brana pod uwagę. Sam irek też widać nie stosuje lepszych końcówek, bo po co?
http://www.fratu.pl/irek/?uni-jig,56

Dokładnie tak. Tak na marginesie muszę przyznać że, te kostki samochodowe naprawdę fajnie plumkają jak na scalak + dwa kondensatory. :-)

Powrót