• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz Matronix to subwooferów.

Reakcji
0
Witam.
Chciałbym się was poradzić jaki byście polecili mi wzmacniacz do dwóch subwooferów na GDN 30/120/1. Myślałem o wzmacniaczu z Matronixa konkretnie ten model Link odda on 275W / 4Ω. Suby połączone równolegle dadzą 250W / 4Ω więc na każdy głośnik pójdzie ok. 137,5W ;) tak wynika z obliczeń. Co o tym myślicie ? Byłem prawie przekonany do Holtona 400 ale jego kupię za jakieś 500-600zł. Może wiecie o czymś mocniejszym w podobnej cenie (do 500zł) .

p.s. nie podoba mi sie to w tym wzmacniaczu ze nie ma wejscia wysokopoziomowego ;/

[ Dodano: 2009-08-21, 10:07 ]
Może to ?
http://www.allegro.pl/item715033621_potezny_wzmacniacz_pa_15_1_do_subwoofera_400w.html

400W RMS pewnie 4ohm ;D więc odda ok 350W przy niskich zniekształceniach THD.

glosniki maja tylko 120W a wzmacniacz dobrales i tak nieco mocniejszy wiec po co ci jeszcze wiecej mocy? chcesz spalic te glosniki?
wzmacniacz jest dobrany ok a wejscie wysokopoziomowe mozna dorobic jako tlumik podlaczany do zwyklego wejscia niskopoziomowego.

irek napisał:
glosniki maja tylko 120W a wzmacniacz dobrales i tak nieco mocniejszy wiec po co ci jeszcze wiecej mocy? chcesz spalic te glosniki?
wzmacniacz jest dobrany ok a wejscie wysokopoziomowe mozna dorobic jako tlumik podlaczany do zwyklego wejscia niskopoziomowego.
Dzięki Ci wielkie ;D Z chęcią poczekałbym na Twój panel bo ten Matronix ani trochę nie dorównuje serii SUB...

A co myślisz o zamontowaniu czegoś takiego . Bo na sub będzie podawany sygnał z wzmacniacza domowego z którego są zasilane monitory. http://www.centrumelektroniki.pl/KONWERTER_SYGN_GLOSNIKOWEGO_NA_CINCH_Z_REGULACJA,p19876.html tylko nie wiem bo wzmacniacz jest 80w/8ohm z tutaj jest "max. 40 W (muzycznej) na jeden kanał..." konwerter się nie spali ?

Jak nie to pozostaje podpięcie do wyjścia słuchawkowego. Chciałbym pogłaśniać sub równo z kolumnami.

@Maciek

Holtona za 500-600zl? ee? plytka pokryta zlotem? :P
za 420zl powinienes lekko zlozyc holtona 400 + trafo + kondy + filtr, tylko tak jak pisalem w innym twoim watku, jest z tym trochu roboty bo zaczynasz od zera ;)

tom3kk napisał:
@Maciek

Holtona za 500-600zl? ee? plytka pokryta zlotem? :P
za 420zl powinienes lekko zlozyc holtona 400 + trafo + kondy + filtr, tylko tak jak pisalem w innym twoim watku, jest z tym trochu roboty bo zaczynasz od zera ;)
Do tej pory zajmowałem się elektroniką amatorsko . Już własne tda złożyłem ale tylko to . Więc w grę wchodzą tylko gotowe kity . Zasilacz symetryczny mogę złożyć sam . Ale dużo roboty jest również przy blaszce już dużo się namęczyłem jak robiłem szablon do blachy do wzmaka na tda .

A więc co myślicie o tym Matronixie WXP3K ? również wysłucham opinii na temat PA 15.1 :)

Ja tez szukam dobrego panela ktory da rade wycisnac z 200w /8ohm :) przylaczam sie do pytan, gdzie taki dostac :)

Tylko ze tam jest 300w przy 4 ohm, a ja mam glosnik 8 ohm ;))) wiec przyjmijmy ze tej mocy zostanie z polowaa 150w :))) no ale mysle ze jezeli tak by bylo to juz by ruszylo moj glosnik ;))

No i potrzebuje jeszcze wejscie wysokopoziomowe niestety, a tu w tym matronix'e go brak buuuu jestem zalamany, chce robic suba, a tu brak wzmacniacza :)))

Glosnik na razie w szafie lezy aaaaaa :)

A więc wejście wysokopoziomowe to tylko kwestia filtra dolnoprzepustowego masz tam dwa wejścia niskopoziomowe;wysokopoziomowe niektóre tak jak ten w tym matronixie wlaśnie ma opcję tylko z wejściem wysokopoziomowym.

p.s. Holton ma 400w/4ohm i 200w/8ohm.

Pozdrawiam.

Maciek M. napisał:
również wysłucham opinii na temat PA 15.1 :)

tego nie kupuj bo to tda z dodanymi tranzystorami czyli wynalazek.

Maciek M. napisał:
p.s. Holton ma 400w/4ohm i 200w/8ohm.

holton nic nie ma bo moc zalezy od zasilacza jak ktos wie jak dobrac trafo to moze osiagnac 400w na 4 badz 8omach i dowolnie nizsza moca na dowolnej impedancji.

konwerter do wejdcia wysokopoziomowego to raptem dwa-trzy rezystory po kilka gr kazdy.

Załączniki

• low_out_sub_do_wzmacniacza_615.gif
    low_out_sub_do_wzmacniacza_615.gif
    7.4 KB · Wyświetleń: 0
Ja tam nie bede ryzykowal w skladanie czego kolwiek ;))) bo juz raz mialem w czesciach wzmacniacz tda do suba :P i skladalem go 2 tygodnie i tak cos nie gralo ;))) niestety bede musial poczekac az ktos bedzie chcial dla mnie taki wykonac ;P

Chyba ze ktos by zrobil dla mnie tutorial VIDEO krok po kroku hahaha :D

na razie na rynku nie ma nic ciekawszego od matronixa, mozna czasem na allegro kupic cos firmowego z odzysku.

pewnie nie robia wersji na 230V no i cos duzo ciagna mocy w stby ale glosniki sa fajne tylko jak przyjada do polski to cos cena im mocno rosnie.

Powrót