• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz na lm3886 POMOCY

Reakcji
0
Kupiłem juz 2 scalaczki na lm3886. Narazie chciałem uruchomic tylko jeden ale mam problem z zasilaczem. Mam trafo 24v na wyjsciu z zasilacza mam ok24v symetryczne jak podłaczam do tego płytke z lm3886 to mi spada do 1.4v mierzone na stykach na płytce. Czy to wina zasilacza cos zle zlutowałem ??

Masz gdzieś zwarcie na płytce z lm. Poza tym coś tu jest nie tak. Skoro trafo ma na wyjściu 24V to jakim prawem po wyprostowaniu dalej ma 24V. Na wyjściu z zasilacza powinno być ok. 33V.

a338f9e509ca918e.html

18edb6dcd5ee03ee.html

Tylko narazie mam jeden kondensator mniejeszej pojemnosci Narazie chciałem tylko tak uruchomic zeby zobaczyc jak to wogule zagra dopiero wybieram sie na zakupy Dokladnie to na wyjsciu mam 21.4v przed chwila jeszcze raz zmierzyłem a trafo ma 23~`v
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/18edb6dcd5ee03ee.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a338f9e509ca918e.html

jak TY wogole GDn nie masz podlacznego ..
cud ze Ci to jeszcze nie wybuchlo

edit
Ty wogole masz trafo albo ~24V albo 2*~12V
i zrob fote calego trafa

A mozesz napisac do mnie na gg o mi powiedziec co mam zrobic ??Bede wdzieczy bo to moj pierwszy wzmacniacz

czekam na fotki trafa .. dalej nie ruszymu jak sie nie zobaczy jakie to jest dokladnie trafo

tam gdzie masz wyprowadzone czerwone do mostka wychodzi tez czarny
podaj napiecia miedzu 1cz- czarnym i 2 cz - czarnym

to teraz czarny do wolnego miesca na kondach czyli po miedzy kondami i czarny dalej do plytki na mase bdz GND zalezy jak masz to nazwane
podlacz i daj foto do sprawdzenia

Jak byś mógł zrobić zdjęcie od przodu tzn tak żeby było widać bezpośrednio przód i wyjścia zasilacza.
Jak byś podał z jakiego radia pochodzi ten zasilacz mogło by to ułatwić sprawę. :twisted:

Raczej nie bedzie dzialac bo masa jest nie podlaczona do mostka i kondensatory pochrzanione biegunowosci.

Jak mam mase do mostka podłaczyc ?? Mozesz mi to wszystko wytłumaczyc zeby było dobrze
Przy kondensatorach nie ma zadnych oznaczen gdzie jest +

do mostka nie podlaczasz tylko do kondow i d wzmacniacza czytaj wyzej co napisalem .. .

pegelmesser napisał:
Raczej nie bedzie dzialac bo masa jest nie podlaczona do mostka i kondensatory pochrzanione biegunowosci.
on napisał ze nie bedzie dzialac to juz nie wiem tak jak to na zdjeciu dałem jest dobrze ??czy nie ??

Powrót