• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz vs Amplituner

Reakcji
0
Witam, zestanawiam się nad przejściem z ampli na wzmacniacz.
Głośniki jakie mam to USHER UA025-10 + USHER YS-13225W.

Aktualnie mam je podpięte pod amplituner Yamahy RX-V450. Gra to średnio, źródła dźwięku mało namacalne i bas jest trochę rozlazły.

Zastanawiam się nad zakupem wzmacniacza stereo z pilotem np. Marantz PM5003.
Martwię się tylko czy będzie mieć wystaczającą moc aby napędzić te głośniczki bo mają dość małą skuteczność a ten Marantz ma niby 40W/8Ohm. Dodam że ampli Yamahy RX-V450 ma katalogowo 85W ale chyba na wszystkie kanały, nie wiem ile będzie na kanał w stereo.

A może polecacie jakiś inny wzmacniacz stereo do 700-800 zł.

Ja miałem takie kolumny podpięte pod Nad'a 310, który ma zaledwie 2x20W/8Ohm i nie było problemu z ich napędzeniem. Jeśli chodzi o scenę i bas grało to bardzo przyzwoicie. Tak więc o moc się nie martw. Tylko tutaj nie ma niestety opcji z pilotem, więc tego w tym wypadku Ci nie polecam. Zresztą masz znacznie większy budżet na ten cel.
Na temat Marantz'a niech się wypowiedzą inni;)

Mój znajomy ma ten wzmacniacz Marantz PM5003, do zwykłego słuchania wystarczy. Jak nie będziesz szalał to spoko. To są malutkie głośniczki więc i tak spawarki nie potrzebujesz do nich.

Marantz\Denon To praktycznie to samo...
Myśle ze da sie fajniejszy wzmacniacz znaleść niż akurat ten Marantz;)

A macie jakieś konkretne propozycje za czym można się rozejrzeć w tych pieniądzach? I jeszcze jedno - czy faktycznie warto przesiadać się z tego ampli na wzmacniacz w tym budżecie?

Opłaca sie powinieneś poczuć nawet 2xlepsza stereofonie.
Ja bym zaproponował diy i zrobić synsmasa v2 na 4 parach pobił by wszystkie komerycjne wzmaczniacze.
Wiec tak z używek można sie rozgladać
http://allegro.pl/wzmacniacz-stereo-marantz-pm-80-lublin-i1872680261.html
http://allegro.pl/denon-pma-1060-polecam-i1857778348.html
A ja zdecydowanie z tych wszystkich wybrał bym
http://allegro.pl/teac-a-h500i-i1863963037.html
Separowane kanały aż 50Wat przy 8ohm bardzo fajny klocek który bardzo dobrze brzmi;)

Ja bym zaproponował diy i zrobić synsmasa v2 na 4 parach pobił by wszystkie komerycjne wzmaczniacze.

A w czym by pobil te wszystkie komercyjne wzmacniacze? :) zaloze sie z w slepym tescie na wyrownanych poziomach glosnosci nie odroznilbys tego wzmaka od zupelnie innego o podobnych parametrach technicznych.

Oczywiscie warto przesiasc sie z amplitunera na wzmacniacz stereo jesli sluchasz wylacznie stereo.

Do założyciela tematu.

Poszukaj amplitunera, ale wysokiego modelu z jakiejś starszej serii, chociażby marantza sr6300 - nie ma dekoderów hd a 'tylko' dd , dts i coś tam jeszcze, ale uwierz zniszczy wiele nowych amplitunerów, a nawet samodzielne wzmacniacze stereo do kwoty 2-3 tysiące zł w mojej opinii.

Poszukaj cyrus two. Niesamowicie brzmiące pudełko po butach. Gra odwrotnie proporcjonalnie do jego wyglądu, a jest to chyba najbrzydszy wzmacniacz jaki widziałem. :>
Jeśli marantz Ci odpowiada, to posłuchał bym używanego 7001.
Czasem zdarzy się, że do 1000 można nabyć NAD 370. A to już mała spawareczka, tak więc wiele zestawów możesz na nim odsłuchać.

A w czym by pobil te wszystkie komercyjne wzmacniacze? :) zaloze sie z w slepym tescie na wyrownanych poziomach glosnosci nie odroznilbys tego wzmaka od zupelnie innego o podobnych parametrach technicznych.

Oczywiscie warto przesiasc sie z amplitunera na wzmacniacz stereo jesli sluchasz wylacznie stereo.
Po czym wnioskujesz że bym nie odróznił ?

Do założyciela tematu.

Poszukaj amplitunera, ale wysokiego modelu z jakiejś starszej serii, chociażby marantza sr6300 - nie ma dekoderów hd a 'tylko' dd , dts i coś tam jeszcze, ale uwierz zniszczy wiele nowych amplitunerów, a nawet samodzielne wzmacniacze stereo do kwoty 2-3 tysiące zł w mojej opinii.

Słyszałeś w bezposrednim porównaniu tego marantza do wzmacnziacza stereo za 3tys?
Nigdy amplituner nie dorówna wzmaczniaczowi stereo poza tym po co autorowi amplituner jak i tak korzysta z stereo??

Po tym, ze juz wiele osob chcialo dac sie pokroic tak byli pewni swojego ucha, lecz w tescie ABX polegli. Ale nie chce juz tutaj rozkrecac tematu :)

He he ale numer, teraz już wiem czymu u mnie te ushery grały jakoś wąsko bez przestrzeni. Do podłączenia lapka pod ampli pozyczyłem sobie kabelek od JIGa. Niestety roztargnięty wziąłem niewłaściwy i oba głośniki grały jednym kanałem. W niektórych utworach brakowało mi gitar itp :D teraz już wiem dlaczego. Ale i tak przesiadam się na wzmachola.

Powrót