• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz z aliexpress

Może być ciekawe jak na budżetowe rozwiązanie, pytanie jakie są szanse na oryginalne trany w takim kicie, chyba raczej wolałbym gdzieś samego PCB szukać i kupić z pewnego źródła półprzewodniki, ewentualnie te wymienić, gdyby miały się wysmażyć, tylko wtedy opłacalność robi się średnia...

Tranzystory i kondensatory od chińczyków są często dosyć wątpliwej jakości i warto je wymienić na coś innego. Jeśli chodzi o kondy to nawet jamicony zwykłe będą dużo pewniejsze, tranzystory wiadomo tylko ori. Resztę elementów od chińczyka można wykorzystać.

dzięki za opinie,
zamierzam złożyć wzmacniacz oparty na tych płytkach
https://pl.aliexpress.com/item/32854156853.html

wymieniłem kondensatory na elna similic II
zamieniłem tranzystory na oryginalne dla pewności (chociaż te chińskie wyglądają na oryginały, wizualnie nie idzie ich odróżnić, wagowo także identycznie z oryginałami)
wymieniłem rezystory na Fukushima Futaba
zamieniłem opampa na Staccato

w zeszły weekend testowo uruchomiłem powyższy wzmacniacz na chińskich częściach, grało to o dziwo bardzo czysto, przestrzennie, z głębokim basem, dlatego postanowiłem doinwestować płytkę
jedyny minus, po podpięciu zasilania, podłączeniu jako źródło sygnału telefon (spotify) i ustawieniu głośności na maxa, wzmacniacz pomimo deklarowanej mocy grał dość cicho, a watomierz pokazywał około 15W na kanał
nie ustawiałem jeszcze prądu spoczynkowego, ani tego (cytując odpowiedź sprzedawcy)

First adjust the differential input current is 2MA: Adjust VR1 (500R) Adjustable resistance makes C, D two point voltage of 1.5-2V (R9 (1K) resistor across the voltage); At this time the input differential current of 1.5- 2MA, this value is the best sound quality

czy ktoś się orientuje co może być tego przyczyną?

Myślę, że jak zrobisz w/g tego co pisze sprzedawca, to będziesz miał maksymalną moc.
Może ten film Ci coś pomoże?
https://www.youtube.com/watch?v=TkpOa9IWjtA

dzięki, ustawiłem wszystko według instrukcji sprzedawcy
gdy źródłem sygnału jest telefon, bez zmian, głośność ustawiona na maximum i watomierz pokazuje około 40W

inaczej sprawa wygląda po podłączeniu źródła sygnału z komputera
głośność na 25%, watomierz pokazuje około 40W
teoretycznie 1/4 głośności to 40W, więc przy 4/4 wyjdzie max 160W, co jest w miarę dobrym wynikiem

poniżej kilka zdjęć wzmacniacza i konstrukcji

free image hosting

co mnie jeszcze zastanawia, wzmacniacz jest praktycznie zimny
po godzinie słuchania muzyki na około 25% głośności był ledwo ciepły

Mam ten wzmacniacz, małe radiatory 100x300x40 kupione w TME i radiatory są gorące. Może masz ustawiony mały prąd spoczynkowy i wzmacniacz zbyt szybko przechodzi w klasę B.

Mam ten wzmacniacz, małe radiatory 100x300x40 kupione w TME i radiatory są gorące. Może masz ustawiony mały prąd spoczynkowy i wzmacniacz zbyt szybko przechodzi w klasę B.

oo jak dobrze ;) że ktoś ma doświadczenie przy tym wzmacniaczu

wszystko wyregulowałem według instrukcji
Kod:
First adjust the differential input stage current 2MA: adjust VR1 (500R) adjustable resistance so that C, D two voltage 1.5-2V (ie R9 (1K) voltage across the resistor); this time the differential input current is 1.5-2MA, this value is the best sound quality

prąd wejściowy ustawiłem na 1.6V, ale badając natężenie prądu na tych samych punktach nie wychodzi mi 1.5 mA, zdecydowanie powyżej

Kod:
Bassoon quiescent current of 100MA: adjusting the adjustable resistor VR2 (1K) so that points A and B voltage 22MV, quiescent current I = 22MV / 0.22R resistance that is 100MA; if the customer heat sink is large enough so as to increase the static current, generally 100MA-300MA best sound effects

prąd spoczynkowy ustawiony na 22mV, ale tutaj tak samo, badając na tych samych punktach natężenie, to wychodzi zdecydowanie mniej niż 100-300mA :/

napięcie się zgadza w obu przypadkach, natężenie już nie
radiatory zimne, bo godzinie grania :/

Jeśli chcesz zwiększyć czułość jego to możesz chyba zmniejszyć wartość rezystora wejściowego. Tylko kwestia czy warto jak z komputera jest ok.

Przyszedł i nie chce mnie opuścić, jeszcze jeden pomys.
Otóż można sprawdzić połączenia w samym kablu. Może jakiś dodatkowy adapterek?
Zdarzyło misie kiedyś podłączyć słuchawki bez mikrofonu do srayfona i buba, lewy z prawym zamienione, a masa na styku mikrofonu. Po wykonaniu adapterka było już OK.

Powrót