• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz z EP "AVT-200" - czy ktos robil...?

Reakcji
0
Witam

Wzmacniacz opisany ladnych pare lat temu na lamach Elektroniki Praktycznej nr 5/94.

Link do pobrania artykulu jest tutaj:
http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?p=3291#3291

Chcialem sie dowiedzic czy ktos z Was wykonywal ten wzmacniacz ?
Jakie problemy napotkal przy budowie i uruchomieniu ?
Czy istnieje mozliwosc przerobienia tego wzmacniacza z mocy sinus 100W na moc sinus 140W w jakis najprostszy sposob, np. dolozenie jednej pary tranzystorow koncowych... ?

Jestem otwarty na wszelkie sugestie, poniewaz powoli znieram informacje o tym wzmacniaczu, aby za jakis czas go zbudowac.

pozdr

Jak na wzmacniacz 100W na hexfetach jest on dosyć skąplikowany. Pozatym projekt ma już 10 lat. wg mnie wypadało by czegos nowszego poszukać...Inna sprawa że tranzystory końcowe są w tym wzmaku tanie jak barszcz i to za nim przemawia, mam jeednak wrażenie ze schemat jest nieco przekombinowany,
Pozdro

Z dwoma parami tranzystorow mocy to ten wzmacniacz spokojnie powinien wyciagnac 140W. Trzeba tylko odpowiednio podniesc napiecie zasilania z nadzieja ze nie zaszkodzi to wzmacniaczowi. Mozna tez dolazyc jeszcze jedna pare tranzystorow. Ale nie widze potrzeby z dwoch IRF540 moj wzmak osiaga 100W wiec z czterech wycisnie 200W.
Uklad jest przekombinowany to fakt.

irek, twój wzmak jest gdzies na forum czy w necie?? Bo słyszałem o nim już od Soundwave'a i bardzo jestem ciekaw jak wygląda twój projekt.
Pozdro

Powrót