• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacze DIY

Reakcji
0
Witam,
w pierwszej kolejności chciałbym się przywitać ze wszystkimi użytkownikami.

Przejdę teraz do konkretów:
po latach nie trzymania w rękach lutownicy naszła mnie chęć zrobienia nowego sprzętu grającego. Zestaw miałby się składać z kolumn podłogowych (raczej 2 drożnych), wzmacniacza, transportu, DAC'a oraz PreAmpa gramofonowego. (gramofonu nie będę sam robił, raczej kupię)

Co do kolumn jestem już prawie pewien, że padnie na zestaw Peerless HDS164 Nomex i DX25TG-05-04, czyli popularny H16 z akustyka. (Choć z drugiej strony jestem miłośnikiem polskich konstrukcji, jako że wychowałem się na sprzęcie Unitry, zastanawiałem się nad Tonsilami).

Meritum: jaki wzmacniacz DIY polecacie?
Dłuższy czas się nad tym głowie, naczytałem się różnych opinii, opisów oraz schematów.
GainClone, Symasym, UniAmp, N-mosfet, Hexfet Giesbersta, Tadeusz 7294, Ugoda itd.

Chciałbym może nawet aby osoby które znają i słyszały te konstrukcję zrobiły ranking, który lepszy. Może ktoś poleci coś innego?

Kolejna sprawa w późniejszym czasie może wzmacniacz na lampkach. I też pytanie jaki?

No i w końcu ostania sprawa PreAmp gramofonowy.
Potrzebuje schematu na na scalaku. lampie i może elementach dyskretnych.

Pozdrawiam Marcin Prokop

GainClone i TDA7294 bym sobie darował na Twoim miejscu bo jakością one nie grzeszą(mimo że GC to bóstwo np na Audiostereo)... Od siebie mogę polecić Symasyma i UniAmpa :wink:

Również bym stawiał na symasyma/uniampa, z przewagą na symasyma, choć sam mam Uniampa :] Którego z tych dwóch nie zbudujesz - będzie dobrze ;]

dac to troche zabawy ;) kombinowaem, ale skonczylo sie jak dotad na projekcie (sample z TI)
ja polecam wzmacniacz taki ktory sam zlozylem - tez super gra i od tamtej pory nic innego nie gralo lepiej :) HexFet sie to nazywalo, projekt w EP 4/95 prawdopodobnie lub cos kolo tego
co do pre gramofonowego to poszukaj aplikacji scalaka NE542

polecam:
1.abox(kłopotliwy w uruchomieniu)
2.uniam( bezproblemowy)
3.symasym(no polecam wersje jedynie oryginalną czyli na tranach onsemi)

Powrót