• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmocnienia

• Autor wątku Autor wątku grea
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Takie szybkie pytanie jak dać wzmocnienia do kolumny tak żeby opierały sie o ścianki boczne czy przednią i tylną, czy może obie naraz ? fotka kolumny poniżej. Dzieki pozdr

Załączniki

• kolumna_154.jpg
    kolumna_154.jpg
    54.3 KB · Wyświetleń: 0
moim skromnym zdaniem o scianki boczne by wystarczylo...;) ale niech wypowiedza sie Ci ktorzy maja stycznosc z takimi konstrukcjami

laczysz scianki o najwiekszej powierzchni. tutaj wypada to na boczne scianki
jednak dobrze by bylo wpuscic w srodek "ramke" laczaca wszystkie scianki
ladna skrzynka ;)

możesz też dać maty bitumiczne, tłumią bardzo dobrze drgania, po kubaturze skrzyneczki nie wygląda abyś musiła ich dużo kupić

Nie na temat...
fajny masz but, wentylacja przedniej części jest teraz w modzie

adambb napisał:
możesz też dać maty bitumiczne, tłumią bardzo dobrze drgania, po kubaturze skrzyneczki nie wygląda abyś musiła ich dużo kupić

powiedz ze zartujesz

Ale na przykład jak skrzyneczka sobie spadnie... Takich drgań już nie wytłumią :twisted: A poza tym tu chodzi też o wytrzymałość skrzynki... No i taka mata czasem ci też nic nie da...

Jak widać będzie to estradówka, a na estradzie dużego Xmax nie ma, wiec i nie ma co przesadzać ze wzmocnieniami. Daj pare poprzeczek miedzy przeciwległymi ścianami i bedzie git :)

Maty bitumiczne wydaja mi sie dobrym rozwiazaniem. Tłumią drgania oraz ważą swoje wiec i mase takiej skrzynki nieco podniosa. Zawsze zamaist mat, można wysmarowac środek grubą warstwą biteksu. Wyjdzie taniej a i konserwacja odrazu zrobiona :razz:

ŁukaszN napisał:
a na estradzie dużego Xmax nie ma, wiec i nie ma co przesadzać ze wzmocnieniami

Z tym zdaniem mógłbym polemizować ale to nie temat na to ;)

Jak już ktoś zauważył to estradówka (swoją drogą póki co bardzo ładna), i tu niestety nie wolno przesadzać ze wzmocnieniami. daj tylko "belki" (niewielkiej grubości) łączące ścianki boczne oraz front z tyłem, i wiecej nie ma sensu gdyż są to dodatkowe kilogramy do noszenia, a sprzęt nagłośnieniowy musi być przecież mobilny.

Dzieki wsztstkim za rady, mam troche jeszcze skrawków z płyt wiec dam ze 2 wzmocnienia. Kiedyś pochwale sie napewno całością :cool:

adambb napisał:
fajny masz but, wentylacja przedniej części jest teraz w modzie

a to wynik goniącej mnie szlifierki ;)

Powrót