• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Yamaha a-720-problem

Reakcji
0
Witam mam taki problem z tym wzmacniaczem a mianowicie przy wiekszej mocy i przy podbiciu basu co jakis czas wzmacniacz odcina mi sygnal z głośników,podejrzewam że to jest wina jakiegoś zabezbieczenia przeciwzwarciwego,badź termicznego,kto miał podobny problemem albo wie dlaczego tak się dzieje proszę o pomoc,na innych forach pisali że to moze byc wina masy zwiazana z nie dokręceniem obudowy ale obudowa jest dobrze dokręcona

Nie jetem wstanie powiedziec czy odcina sygnał czy kolumny ale słychac tylko jak sie przełacza sie przełacznik i po ok kilku sekund głośniki dalej grają i tak co jakiś czas

Czyli odcina kolumny. Wzmacniacz się przeciąża i działa zabezpieczenie. A co to za kolumny?

Obecnie jest podpięty pod dość slabe kolumny tonisla zg25c-4ohm 25W,ale testowany bym tez na innych mocniejszych rowniez 4 ohmowych,na 8 ohmach wogole nie testowany i szczrzerze niewiem jak sie zachowuje na takim obciązeniu.

kaman777 napisał:
kolumny tonisla zg25c-4ohm 25W
no i tu może być problem dla Yamahy. Popatrz czy producent pozwala stosować 4-omowe kolumny, ale raczej tylko 8 omów.

To nie jest jakaś diora że obsluguje kolumny od 8 Ohm,yamaha ma pełny zakres jak pisze kolega Kivlov czyli od 4-16 ohm

kaman777 czytałeś chociaż manuala do tego wzmaka? Albo czytałeś co jest z tyłu napisane? Producent wyraźnie napisał "A or B or C 8ohm MINIMUM", "B+C 4ohm MINIMUM". Czyli minimalna impedancja jednego zestawu głośnikowego to 8ohm. Dlatego nie ma się co dziwić, że przy głośniejszym graniu wzmak się wyłącza. Nawet powinieneś się cieszyć, że w takie zabezpieczenie został wyposażony, w przeciwnym razie mógłbyś go już oddać na serwis.

Czytalem tylko ktoś mi kiedyś powiedzial ze to jest rozpiska jak sie ma podpięte 3 pary kolumn,a pozatym ja mialem podpietą tylko jedną kolumne wiec moim zdaniem takie coś nie powinno mieć miejsca,obecnie mam podięte kolumny 8 ohmowe i jak narazie jest wszystko ok,w takim przypadku powie mi ktoś jak sie podpina kolumny 4 ohmowe,jedna kolumne-np prawa do wejscia B druga-np lewa do wejścia C ??

Jak chcesz podpiąć kolumny 4ohmowe to musisz mieć 2 komplety takich kolumn, czyli 4 kolumny. Jedną kolumnę podpinasz pod A, a drugą pod B. To samo z drugim kanałem. Oczywiście oby dwa komplety muszą być włączone w trybie A+B.

kaman777 napisał:
Czytalem tylko ktoś mi kiedyś powiedzial ze to jest rozpiska jak sie ma podpięte 3 pary kolumn,a pozatym ja mialem podpietą tylko jedną kolumne wiec moim zdaniem takie coś nie powinno mieć miejsca,obecnie mam podięte kolumny 8 ohmowe i jak narazie jest wszystko ok,w takim przypadku powie mi ktoś jak sie podpina kolumny 4 ohmowe,jedna kolumne-np prawa do wejscia B druga-np lewa do wejścia C ??
sorry ale znowu źle piszesz. wyraźnie Ci bart210 zacytował, że dla głośników A lub B to musi być minimum 8 omów, więc nie ma co pisać "moim zdaniem" bo podważasz coś, co Yamaha napisała nie bez powodu !! Sam piszesz, że na 8-omowych jest OK więc to samo się potwierdza co Ci napisaliśmy.

Ok,ja wyrażam tylko to co ja o tym myśle a to wcale nie musi byc zgodne z prawda,po to załozyłem ten temat zeby uzyskać odpowiedz od was bardziej doświadczonych w tym temacie,a na wzmacniaczu dla przecietnego uzytkowniaka jak pisze 4 ohm to wg. niego obsluguje taka impedancje ,wiec skad taki przecietny uzytkownik ma wiedziec że to sie tyczy dwoch par kolumn a nie jednej i że jak sie podpenie wlasnie dwie pary kolumn z 4 ohm robi sie 8 ohm po to sa fora aby ta wiedze zdobyc i uzyskac odpowiedz ja ją własnie uzyskalem od was za co bardzo dziekuje.Temat uznaje za zamknięty jeszcze raz wszytkim dziekuje za pomoc.Pozdrawiam

Nie na temat...
wlasnie dla tego sprzedawca musi wedlog polskiego prawa dolozyc do sprzetu instrukcje obslugi w jezyku polskim ;)

Powrót