• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Yamaha A 960 Main Direct - niepoprawne działanie

Reakcji
0
Czołem, mam problem ze wzmacniaczem Yamaha A 960. Mianowicie po wcisnieciu przycisku Power, bywa ze wzmacniacz nie uruchamia sie, pomaga mu dopiero impulsowe wygenerowanie siły, tzn "pukniecie" w przedni panel. Drugi problem polega na tym iz wcisniecie przycisku Main Direct powoduje wylaczenie wzmacniacza. Dodam jeszcze ze sam przelacznik jest uszkodzony, poniewaz nie zatrzymuje sei w pozycji "wlaczony". Podobnież jest to dosc typowa usterka tych wzmacniaczy, wiec moze jest juz jakies typowe rozwiazanie? Pozdrawiam

Film prezentujacy zachowanie wzmacniacza:

Rozebranie wzmacniacza na czesci pierwsze i ogledziny PCB w celu lokalizacji zimnych lutów, przerw w obwodach drukowanych, slabego kontaktu na stykach gniazd i wtyczek dip.

Przy okazji rozebrania warto poza sprawdzeniem i ewentualna wymiana kondensatorow sprawdzic jakies dodatkowe elementy?

Kondensatory wymieniasz tylko wtedy jesli tego wymagaja, musisz miec do ich sprawdzenia mostek RLC,. dodatkowe czynnosci to regulacja pradu spoczynkowego, dc offset, mozesz rozebrac trzeszczace potencjometry i przelaczniki w celu ich wyczyszczenia jednak jesli nigdy tego nie robiles to odradzam, trzeba miec wprawe i doswiadczenie

Bardziej od niedzialajacej funkcji Main Direct niepokoi mnie to ze wzmacniacz ma problemy z normalnym uruchamieniem sie, tzn ze trzeba go "wstrzasnac" zeby przekaznik zaskoczyl. Pierwsze co - sprawdze te zimne luty

Powrót