• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Yamaha A500 jeden kanał czasami gra, czasami nie.

Reakcji
0
Cześć, stałem się szczęśliwym (do ostatnich 2 dni) posiadaczem Yamahy A500. Jednak pojawił się problem, jeden kanał czasami nie gra (w zestawach A i B ten sam) a czasami przy basie na tym kanale (do niego jest podpięty sub) są dźwięki a'la trzeszczący przełącznik/potencjometr (pot od głośności był przezemnie czyszczony kontaktem S i potem zakonserwowany kontaktem PR) Napięcia stałego w uszkodzonym kanale nie ma. Co może być przyczyną takiego zachowania wzmacniacza?

Chyba tak.
Podobny przypadek miałem z uszkodzonymi drutami prowadniczymi (od konektora w głośniku do cewki). Podczas dużego wychylenia nie łączyły dobrze. Trzeba było zalutować na nowo.

Przyczyną okazały się strasznie zasyfione styki w przekaźniku (papier 2000 i kontakt S załatwiły sprawę). Mam jednak inny problem, po przylutowaniu przekaźnika nie załącza się on automatycznie, trzeba go "popchnąć" palcem żeby zadziałał.

Pewnie paproch z papieru wlazł gdzieś do części ruchomej i przykleił się do tego co zostaje z kontaktu. Najlepiej wymień a jak nie to wykąp całość w izopropanolu, może wyleci.

Nie szukaj odpowiednika, tylko ogarnij jakie tam sa pary stykow i napiecie zasilania cewki, majac te informacje przeszukujesz portale aukcyjne, jak juz cos znajdziesz to sprawdz sobie rozstawy wyprowadzen

Zrób zdjęcie tego przekaźnika tak, żeby były widoczne na nim wszystkie dane.. będzie dużo szybciej..

@robafini SIEMENS V23154 N4720-x102 bcvz tyle jest na tym przekaźniku... a danych katalogowych dot. siemensa brak

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jeśli nie patrzeć na rozstaw nóżek to jaki przekaźnik by się nadał zamiast tej matsushity/siemensa?

czesc, dorwalem w przekazniki 12vdc 10a, polaczylem je w szereg poniewaz mialy 1 styk, ale jest problem gdyz jeden przekaznik czasami nie zalacza, co moge zrobic?

Kombinujesz jak koń pod górę;p Dorwij normalny przekaźnik taki jak trzeba. Za mało prądu na dwie cewki i jeden może nie zaskakiwać.

Powrót