• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Yamaha RX-700 nie działające pokrętło TREBLE

Reakcji
0
Witam ostatni podczas słuchania muzyki zauważyłem ,że na lewym kanale nie działa regulacja TREBLE wcześniej wszystko było ok.Ostatnio rozebrałem cały amplituner i wyczyściłem ten potencjometr wd 40 ale nic to nie pomogło .Wie może któryś z forumowiczów jaki dokładnie jest tam potencjometr ? Bo na oryginalnym potencjometrze ciężko odczytać oznaczenie co udało mi się odczytać to 80kijx2 ale nigdzie nie mogę znaleźć takiego potencjometru.:)

Zabiłeś go tym WD40 pewnie. Do potencjometrów używa się przeznaczone do tego produkty jak kontakt i podobne

Jak nie działa, to pewnie nie zmierzy, albo dostanie kosmiczne wyniki. WD40 mogło go zabić. Ale jak się zachowuje? Masz mało wysokich, dużo wysokich, czy neutralnie?

Przepraszam ,że tak późno odpisuję ale dzisiaj nie miałem czasu dużo .Potencjometr jak i przed i po spryskaniu wd 40 działa tak samo czyli lewy kanał w ogóle nie działa (z tego co mi się zdaję gra cały czas w połowie przekręcenie potencjometru nie daje efektu,potencjometr nie zmniejsza ani nie zwiększa wysokich tonów)a na prawym wszystko jest ok.Dzisiaj pytałem sprzedawców o poniższy potencjometr ale większości nie udało się takiego znaleźć 80k z 6 nóżkami czy wie ktoś gdzie mogę dostać taki potencjometr?
url]

Ostatnia edycja:
Potencjometr czysciles WD-40? teraz to mozesz go wyrzucic na smietnik.

Potencjometr z 6 nozkami to po prostu podwojny potencjometr.

Regulacja barwy zazwyczaj odbywa sie na potencjometrach liniowych, czyli potencjometr o charakterystyce "A"

Szukaj więc potencjometru " 2x80k A"

Poprawiłem luty i narazie wszystko działa tylko muszę zakupić jakiś preparat do czyszczenia potencjometrów .Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i Pozdrawiam

Witam dzisiaj pojawił się nowy problem z amplitunerem nie działa regulacja głośności amplituner z pilota i amplituner stracił podświetlenie nie pokazuję jaka jest aktualna stacja i nie działa jedne źródło cd reszta działa ok .Czy któryś z forumowiczów będzie wiedział co sprawdzić żeby sprzęt działał .Pozdrawiam

Powrót