• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Yamaha RX797 zmiana NJM2068 - zamiana opamp w przedwzmacniaczu na...?

Reakcji
0
Witam. Zamierzam wymienić wzmacniacz operacyjny w amplitunerze yamaha RX 797, na razie w torze CD. Obecnie jest tam opamp MJM 2068MD. Moje oczekiwania? Próba ocieplenia brzmienia. Zamienniki, którymi mogę dysponować to (wszystkie to układy podwójne):
NE5532P, LM358P, LM833N, LMC662AIM, LM2904N, OPA2134, TL032CP, TL072, TL082, AD712JRZ.

Czy jest możliwość wymiany wzmacniacza operacyjnego bez konieczności zmiany pozostałych elementów? I jeszcze pytanie czysto techniczne - widzę, że obecnie MJM 2068 jest wprost wlutowany w układ drukowany od strony druku, chciałbym w jego miejsce zainstalować podstawkę DIL 8 pin.

Ostatnia edycja:
dopiero co ktoś w temacie iAmp napisał że miał opampa na podstawce i przelutował bezpośrednio w pcb i zaskoczyło go jaka zmiana na plus.
chyba Adam_85

Daj podstawkę i na nią tego opa co masz teraz. Posłuchaj czy jest różnica. Później sprawdź inne i ewentualnie zalutuj na stałe ten co ci będzie najbardziej odpowiadać

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

zaskoczyło go jaka zmiana na plus
Chciałbym to usłyszeć, bo mi nie udało się wyłapać żadnej zmiany.
Mi to trochę pachnie grającymi kablami ;)
Chyba, że miał jakieś stare albo badziewiaste podstawki i coś mu nie kontaktowało.

Natomiast różnica pomiędzy OPA2134 a NE5532 w tej samej podstawce była słyszalna.

Docelowo zrób tak:

zalutuj na stałe ten co ci będzie najbardziej odpowiadać

Nie zmieniałem nic poza scalakiem.
Jak wstawisz jakieś podstawki precyzyjne, złocone - myślę, że mogłyby na stałe zostać.
A jaka była różnica? Już nie bardzo pamiętam szczegóły, bo było to ze 2-3 lata temu jak porównywałem.
Ogólnie został docelowo OPA2134, góra pasma ładniej na nim brzmiała.
Nie wiem jaką masz resztę sprzętu, ale nie spodziewaj się jakiś kolosalnych różnic w brzmieniu.

Chyba nie dam rady zmienić tego MJM2068 na DIP8 i podstawkę - nie ma na płytce takiej możliwości/miejsca. Pozostają jedynie układy SMD, ale nie mam doświadczenia i sprzętu do takiego rodzaju montażu i boję się, że mogę raczej przy tym narobić więcej szkody :)

Jedna podmianka mogła by się udać, ale jak zaczniesz żonglować opampami prędzej czy później pady zostaną na nogach scalaków.
Ewentualnie jakiś adapterek sot to dil, ale jak nie masz doświadczenia i hotaira też odradzam.

Poza tym wydaje mi się, że na opowieści o wyniesieniu klocka o klasę wyżej po podmianie opampa należy patrzeć z przymrużeniem oka ;)

Powrót