• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

złączenie wyjść wzmacniacza

Reakcji
0
Witam, posiadam wzmacniacz crunch gpx1000.4, posiada on 4x70RMS oraz po zmostkowaniu 2x250RMS. Pytanie moje brzmi, gdy mam podłączone przednie głośniki 2x70(hifonics tx62) i podłączę skrzynie basową(mostek 250) to zostaje jeden wolny kanał, czy jeśli połączyłbym kanal 3 i 4 minus z minusem plus z plusem i podłączyłbym skrzynie basowa to czy moc z 250RMS (z jednego mostka zrobiłbym 2) to czy moc by wzrosła do 500RMS ?

Kolega wie na czym polega mostek?
Łączy się dwa kanały w jeden (plus z jednego, minus z drugiego kanału).
Wiec z 4 dostępnych robi się 3 ;)

Sorka.. źle popatrzyłem na plusy i minusy... A żeby nie zakładać kolejnego wątku chciałbym dopytać jak to jest z tymi mocami wzmaków czy mają jakies zapasy ? Mam teraz crunch gpx1000.4 + pb s10 no nie powiem, krótki samochód wiec rozpierdziel niezły w autku jest, lecz mam gain (REAR tam gdzie tuba, dodam ze ma 275RMS) jest na 4/5 przekręcony, brakuje jeszcze z 1,4 obrotu śrubokrętem żeby było na maxa, czy mogę na spokojnie dać max i się nie bać o spalenie końcówki mocy ? Bo w kinach domowych wiem, że są zapasy mocy, że można dawać na full a i tak będzie grać i grać.

nie zapasy mocy, a zapasy wzmocnienia
lepiej nie podkrecaj na maxa bo przesterujesz wzmacniacz
wzmacniacza wtedy nie spalisz, ale glosnik mozesz ;)

Gain jest po to zeby wejscie wzmacniacza dopasowac do wyjsvia radia samochodowego. Dajmy na to radio na wyjsciu ma 2V rms to wejscie wzmacniacza musisz ustawic na 2V wtedy mozesz spokojnie grac na max na radiu o ile glosniki wytrzymaja ;)

Powrót