• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Z radą do fachowców

wieŻa
CO do kolumienek to mysle ze kazde normalne 2 drozne beda lepsze niz plastikowe oryginaly.

Łukasz, Ile chciałbyś na ten cel przeznaczyć i jak u Ciebie z zapałem do stolarki, elektroniki itd ??

ne ten cel chciał bym przeznaczyc 200zł góra 250zł staolarkom sie nie przejmuje bo mój brat jest stolarzem gorzej bedzie z elektronika ale mysle ze sobie poradze

jaka elektronika ?? Przecież ta wierza wszystko ma .... co do monitowów do 250 zl to stary niechce cię martwić ale ciężko bo nawet jakbyś to robił na gównianych i oklepanych ARN150/03/8 + ARV to i tak wyjdzie Ci z 200 zł na same głośniki a gdzie pódła i zwrotka ?? Jak Ci brat zrobi pudełko za free to się smieścisz a jak nie to masz wałka troche....i stary zmień nicka !!!!!!!!!!! Bo jak czytałem tego posta to myślałem że napisał go Łukasz B i normalnie pomału klękałem ....

mam 400zł brat powiedział ze mi pozyczy 200zł teraz chyba powinno wystarczyc na wszystko

wovo, Chodziło mi o zwerotke jakąś. A co do gównianych i oklepanych ARN to uważaj z takimi opiniami ;) ...duzo ludzi ich tu używa. Moim zdaniem przetwornik za tą kasę jest conajmniej dobry.

UFOK chciał bym sie dowiedziec jakie z prezentowac sobie głosniki kure by dobrze grał chodzi o jakosc dzwieku ale zeby nie były za drogie Wolał bym zeby to byłu głosniki Tonsila mam do tych głosników załufanie
Wiec czekam na odpowiedzi wasze

jak juz chcesz ladne kolumienki do niej wrzuc tam gdwk 11/100 (to jeden z lepszych wysokotonowcow tonsila w przystepnej cenie ; ja placilem 37zl za szt) no i jakis glośnik niskosredniotonowy do tego; moze visatona w130sc ale on kosztuje 160zl sztuka

wiesz z tymi miniwieżami to jest różnie bo one maja pasmo do kitu; nie wiem jak twoja ale moj zabytek ma 125-8khz. pozdrawiam!!!

Łukasz, polookaj w gotowych konstrukcjach z forum. W razie wybrania jednej z nich odpada ci problem z projektowaniem zwrotki. Czasem lepiej wybrać teoretycznie słabszy przetwornik za to z dobrze zaprojektowaną i pomierzoną zwrotką. Niż lepszy głośniczek i zwrotke z gotowca :]

Do tej wiezy wystarcza kolumny dwudrozne bo takie sprzety maja mocne podbicie loudness wiec sredniak niewiele zmieni (oczywiscie jesli nie obetniemy za nisko basowego). Proponuje jakas tesle 20cm na bas i gdwk 7/50 albo 9/80 bo wiekszego nie ma co dawac - wieza nie ma wiecej jak 30W na kanal. Za gwizdkami oplaca sie polazic na gieldach targach itp i kupic jakies spalone za kikla zlotych a pozniej wymienic im kopulki. W ten sposob za smieszna kase mozna miec niezle gwizdki. Jesli chodzi o zwrotke to mozna ja zrobic samemu jestli ma sie o tym troche pojecia. Jesli nie to mozemy Ci wszystko wytlumaczyc krok po kroku.

Powrót