• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Za długi bas reflex.........

Reakcji
0
Temat znany :)

Mam dokłądne wymiary obudowy ale basreflex wychodzi dłuższy niż scianka co w tedy? jakieś łamanie tunelu w obudowie? a moze taka rura giętka z aluminium(jak do pieców) tlyko ona chyba ma za cieńkie scianki

jak rozwiązać ten problem??

albo dać mniejszą średnice :)
jak masz standardowy wymiar - jak pcv to nie masz problemu ...

kolanko pcv-ki i po problemie.
Ale na 90% to za nisko stroisz. Jest bardzo malo glosnikow ktore ciezko zestroic i nie da sie zmiescic bass-reflexu dlatego daje sie wtedy membrane bierna.

Irek ja mam ten sam problem, nie ze względu na strojenie, a średnice tunelu, której nie chce zmniejszać(przy rurce o mniejszej średnicy słychać świsty). Rurka dla strojenia 40Hz w budzie 40l netto wychodzi 10cmx30cm.

10cm rura? Czyzby glosnik mial 12cali i mu 40litrow starcza? Jak masz 40litrow obudowe to przynajmniej jedna ze scianek musi miec nieco ponad 30cm a wtedy rurka powinna sie zmiescic. Zawsze mozna isc na jakis kompromis nieco mniejsza srednica, wyzsze strojenie, wieksza obudowa.

STX GDN 27/150/8SC 40l 32Hz

moze jakieś inne strojenie albo V??

zależy mi na małej V bo nei chce mieć wielkiej skrzyni obok stołu

spokojnie daj 45L@35HZ nie ma problenu z wstawieniem br o srednicy 10cm. troche wyobrazni przestrzennej;p

ja wymyslilem rure 9 cm@27 cm... w sam raz.. budka 35x35x35... i co ? haha rurka 9 cm jest.. 60 zł za metr :] teraz mam 7.5cm i troche slychac jej prace... mam tez rure 10 cm ale to juz jakos zagiac musze czy przerobic ja na nozke....

sa dluzsze.... 2x jak sie niemyle,a takie jzu beda zadlugie jak sie niemyle... aha czy moga byc 2 rurki niemalze polaczone ze soba?(jedna przy drugiej...)

oczywiscie moga byc dwie rurki ale powierzchnia dwoch 7cm daje wypadkowo tyle samo co powierzchnia jednej 10cm. A jedna zawsze jest lepsza bo ma mniejszy obwod na ktorym powstaja swisty.

Witam,
Być może pewną alternatywą dla rurek pcv kanalizacyjnych będą rurki i złacza dla instalacji klimatyzacji. Wykonane też z jakiegoś plastiku. Może warto je sprawdzić. Nie znam niestety średnic itp., bo w zupełności wystarczały mi dotychczas te pcv kanalizacyjne. Ważne aby były solidnie obsadzone lub i wklejone w dowolnym miejscu połączenia, czy też złączenia.
Pozdrawiam, Piotr01

Powrót