• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zabawa na ferie

Reakcji
0
Witam
robiłem ostatnio porządek i okazało sie że mam kilka zbędnych gł:
-Dibeisi G8002 2X Klik -Dibeisi E124 2X Klik
-Koppa BW80 -wyjęta z suba - był na diyaudio jako: soundAL (koppa bw80)bardzo tani sub .
Sub był brzydki a pyzatym stał w piwnicy
Mam zamiar cos z tego zrobić bo w końcu idom ferie , może jakieś 2.1 , na razie szykuje się do zrobienia pilotażowych pomiarów charakterystyk tych głośników
Zakup dibeisi był przypadkowy od razu pisze , bez żadnych podejrzeń
Po prostu zielona membrana wydała mi się fajna a wysokotonowe dostałem gratis
Na razie jestem na etapie projektowania obudowy do fortów ,projekt paczki do suba pożyczę ze strony Klik1 Klik2 (Sub 8 *) przystosuje do bw80 ( ta obudowa prezentowana w projekcie ma 23l )
Kolejna zabawa to zrobić zwrotke , głośniki kiepskie ale jak zrobię zwrotnice to będzie to jakoś grało na pewno lepiej niż 2.1 brata ciotecznego Klik
co myślicie o tym i zabawie na ferie :?: :?: :?: :wink:

Kopułki jak jakoś grają to może do czegoś się i nadają, ale dibeisi to widzę jedynie w roli wibratora w kanapie , podobnie koppa :)

Dibeisi g8002
zrobiłem przybliżony pomiar charakterystyki tylko kiepski mikrofon miałem dobry pomiar będę robił w ferie mikrofonem przeznaczonym do tego i w innych warunkach bo ten robiłem w domu
dbstest.png

zielona to pomiar biała to przydźwięk

Nie wole coś porobić nawet jak efekt audio będzie mierny robienie obudów minie uspokaja , siedzę sobie w piwnicy i powolutku coś lepie to bardzo uspakajające
Wracając do gł on wcale niema takiej kiepskiej charakterystyki , tylko program kijowy ,mam Speaker Workshop tylko nie umiem go obsługiwać i dlatego skorzystałem z tandety

Jak kijowy to uzywaj z ARTA lub HOLMImpuls chociaz RightMark wcale nie jest taki zly, o ile wie sie jak z niego korzystac.
I w takim wypadku nadal polecam lekture.

sound129, to weź sprzedaj to przed feriami, a na ferie kup coś co godne jest jakichkolwiek obudów :D

Głośniki sprzedałem tak jak radził takero i zakupiłem inny ,chwilowo tajemnica jedyne co mogę powiedzieć ze ma 38cm=15" i panuje go umieścić w obudowie 6th order bandpass i poszukuje dobrego programu winist beta chyba coś źle liczy?

nie ten głośnik ma tylko 200 rms , i bardzo się nie nadaje :razz:
za to przenosi od 20 Hz do 2 kHz
górne zawieszenie to nie harmonijka estradowa a zwykła guma

Sama moc nie świadczy o tym, czy się nadaje na estradę czy nie, tym bardziej kształt zawieszenia też o tym nie decyduje. No ale dlaczego nie chcesz ujawnic co to za głośnik? Coś się obawiam, że może się okazać, że wpadłeś z deszczu pod rynnę...

nie dlatego . zaprezentuje całość jak skończę w dziale własne konstrukcje ,po prostu temat będzie świeższy , a tak to każdy będzie wiedział co to :mrgreen:
ale kupując ten gł postawiłem wszystko na jedną kartę ,no i się opłaciło

Jaki by nie był, jest to coś tego pokroju, a więc zamiana dość bezsensowna.
Jedyne co można zrobić to albo zmierzyć temu TS-y, albo wrzucić w na oko zrobioną zamkniętą, ew pobawić się ze strojeniem BR.
W ŻADNE bp czy to 4 th czy 6th bym się nie pchał, bo zrobione na oko zagrają gorzej niż ww typy obudów.

Szkoda że nie zamieniłeś na coś w miarę choć przyzwoitego, wtedy można by się pobawić, a tak to będzie tylko brodzenie w nie powiem czym.

mam zamiar umieścić go w podobnej obudowie co ta na allegro Klik tylko potrzebuje programu do symulacji takich obudów.
no i stoję w miejscu z projektem paki, pomocy :sad:

[ Dodano: 2010-01-23, 00:24 ]
powiem że głośnik nie jest zły, zmiana przeciwnie duża bo pozbyłem się tych głośników które leżały mi na szafie ,a ta 15” wpadła mi w ręce przez przypadek i całkowicie za darmo,
głośnik : Dibeisi
model: B1510
tutaj zdjęcie
wykres częstotliwości to straszne oszustwo . Niewinem czym oni je mierzyli ,no i chyba dokonywali pomiarów bez odgrody (mowa o dziurze pasmowej 30-80)
pomiary charakterystyki zrobiłem , nie są takie złe jak pokazuje lechpol
z moich wynika że głośnik kaleczy dopiero od 500 Hz
idealny sub :wink:

sound129 napisał:
mam zamiar umieścić go w podobnej obudowie co ta na allegro Klik tylko potrzebuje programu do symulacji takich obudów.
no i stoję w miejscu z projektem paki, pomocy :sad:
dopóki nie będziesz miał prawdziwych = zmierzonych parametrów tego głośnika żadne, nawet najlepszy program, nic nie pomoże !

Panowie myślałem na obudowom i stanęło na 94l plus Br , tylko nie wiem czy stroić na 40 Hz czy poniżej . ??? Może wyżej ??? :?:

Powrót