• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zabezpieczenie glosników z opóźnieniem

Reakcji
0
Witam
Koledzy mam problem a raczej nie wiem jakie zabezpieczenie zastosować chodzi o to że gdy wyłączam końcówkę mocy na LM3886 to jeszcze jest jakieś napięcie w układzie i gra muzyka po wyłączniu (bardzo zniekształca aż gaśnie ).
Szukam schematu najprostszego zabezpieczenia z opóźnieniem znalazłem kostkę UPC1237 może na tym by coś zrobić?
Widzę ze ma dobre powodzenie w układach audio DIY nie wiem co byście wy polecili proszę o schemat waszych propozycji (najlepiej w Eagle).
Proszę o pomoc

Zapomniałem dodać że najlepiej gdy by układ był zasilany z transformatora ~12V (Mam do zabezpieczenia głośników specjalnie zainstalowany transformator 12v i właśnie z niego chcę zasilać zabezpieczenie)

Ostatnia edycja:
wrf5y7huavipsdbhk5zs_1424725208.jpg

Prosciej jak to sie chyba nie da.
-Szybkie rozlanczanie glosnikow
-Opoznione zalanczanie glosnikow
-Zabezpieczenie DC

Rownolegle do C14 mozna by dac 220k-470k rezystorek. Mosfet obojetnie jaki N kanalowy z Vgs okolo 4V.
Dziala sprawdzone 100%.

Przeciez LM3886 ma elektroniczne mute/stb wiez zadne zewnetrzne uklady opoznionego zalaczania/ szybkiego wylaczania nie sa potrzebne. Kilka elementow na tej nozce i po sprawie.

Ech koledzy "elektronicy" Niedlugo bedziecie polecac mikroporcesory do odmierzania czasu zalaczenia glosnikow.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Pokaz schemat tego cuda to zobaczymy co na tej nozce u ciebie "wisi".

Jednak należy zauważyć, że jest to tylko "mute/stb" i układ wbudowany w LM nie zabezpiecza przed DC na wyjściu. Co prawda autor wątku nie pytał o to, ale kolumny głośnikowe wielokrotnie przekraczają wartość LM-a i takie zabezpieczenie warto mieć. Zwłaszcza, że młodym początkującym elektronikom napięcia zasilania na wyjściu (z różnych powodów) często się przydarza.

Ostatnia edycja:
Powrót