• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zabezpieczenie przeciwzwarciowe do końcówki mocy holton 300

• Autor wątku Autor wątku pawlus1233
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawlus1233

Guest
Witam, można zabezpieczyć końcówkę mocy przed zwarciem bezpiecznikiem topikowym :?:

A macie może jakiś schemat albo coś żeby można było zrobić takie zabezpieczenie??

Jest na moim www ale wymaga zeby koncwoka miala detektor zwarcia a ten trzeba dobrac do konkretnej koncowki. Nie jest to proste dlatego jeszcze nikt tego nie zrobil.

joy_pl jak zwykle wie najlepiej... spotkałem się z takim pseudozabezpieczeniem (bezpiecznik) w polskich wzmacniaczach i o dziwo jak przez przypadek zwarłem kable głośnikowe to bezpiecznik poszedł, po wymianie wzmacniacz działał a więc polscy inżynierzy dokonali niemożliwego !

Też mi się wydaje że takie rozwiązanie jest stosowane w unitrach (diorach), nawet wymieniałem w nim bezpieczniki

A na układzie UPC1237 można zrobić szereg zabezpieczeń, ma ktoś schemat albo gotowy projekt? Ten układ spełnia swoje zadania?

Bezpiecznik to żadne zabezpieczenie tranzystorów mocy. Potrzebny jest tak jak Irek napisał ogranicznik prądu zwarcia jak taki wygląda można zobaczyć np. na schemacie Uniamp-a (T2 i T13). Problemem jest odpowiednie ustawienie progu zadziałania pod konkretną końcówkę.
Jaki to wzmacniacz ?
UPC1237 nie ma wbudowanego detektora zwarcia a żeby takie zabezpieczenie było skuteczne musi współpracować z ogranicznikiem.

Holton 200 tylko na 3 parach tranzystorów

[ Dodano: 2010-07-26, 23:27 ]
Ma ktoś może pomysł na proste zabezpieczenie zwarciowe do tego wzmacniacza??

Powrót