• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zabudowa podłogi clio 1 99%

Reakcji
0
Przedstawiam swoja zabudowę... Wygląd to kwestia gustu... Mnie się podoba bardziej niż pelętające się po bagażniku rzeczy...

Koszt:
-płyty mablowe 18 mm - free
-wykładzina - 23zł
-głośnik Hertz ES 200 - 249zł
-wzmacniacz Blaupunkt GTA2 299zł
-kable do wzmacniacza Phonocar 8mm2, oprawka bezpiecznika Phonocar i kabel do głośnika Sinuslive Silver - 100zł
-port br 3,50zł
-wytłumienie 6zł
-gniazdo głośnikowe 3zł
-wkręty - 5zł
-klej wikol 3zł
-kolanko do br 2,50zł
-maskownica na głośnik 8zł

Zabudowa składa sięz 2 części - skrzynka br z głośnikiem hertz - wysokość 17cm, szerokość 31cm, długość 60cm... Obudowa ma pojemność 20l br średnicy 50mm z kolankiem pcv (190mm)
Druga część zawiera wzmacniacz i miejsce na narzędzia itp...

20cm hertz gra super - jest głośno, nisko - tak jak ma być...

Plany:
- w części na wzmacniacz okno z plexi i czerwone podświetlenie wcmacniacza...
- wentylator dla wzmacniacza
- wykonanie elementów wymełniających przestrzeń miedzy progiem a zabudową...

wedlug mnie za slaby wzmak... do tego conajmniej hpb-602... 120rmsu to malutko malutko :( b-r nie pomorze :(

ale za podobna kwote mialbys cp ktory jednak ma 50w wiecej a ten glosnik to spokojnie i polknie 250. Ważne ze jestes zadowolony ja bym dal tylko czarna wykladzine bo ta niebieska... no kwesia gustu :)

No jak kupowałem piec to brałem pod uwage cp tylko że w sklepie w którym brałem nie b yło... Blau teżdaje rade :P A wykładzinę miałem pod ręką :P

michone napisał:
ale za podobna kwote mialbys cp ktory jednak ma 50w wiecej
50w więcej ? ;]
na pomiarach ma chyba 180w ;]
Ale jakby nie patrzeć to nawet z danych producenta więcej jak 200w to nie ma ;]
A w tym wypadku +-10w to raczej mała różnica - do zaniedbania.
Choć fakt - za te 300zł to już wypadałoby nieco więcej mieć mocy pod radiatorem ;]

takero, za 300zl to był kiedyś na allegro wzmacniacz co miał 340w rms.. :) tylko trzeba wiedzieć czego szukać..

mi sie zabudowa nie podoba ..prymitywna.
nawet kolor wykładziny jest do bani
...może w następnym aucie będzie lepiej :)

takero napisał:
michone napisał:
ale za podobna kwote mialbys cp ktory jednak ma 50w wiecej
50w więcej ? ;]
na pomiarach ma chyba 180w ;]
Ale jakby nie patrzeć to nawet z danych producenta więcej jak 200w to nie ma ;]
A w tym wypadku +-10w to raczej mała różnica - do zaniedbania.
Choć fakt - za te 300zł to już wypadałoby nieco więcej mieć mocy pod radiatorem ;]
jeszcze pol roku temu ktos go bral na pomiary i niby mial... zreszta mniejsza :) a magikowi chodzilo modajrze o mtx'a ktorego mi pokazywal :P

Co do zabudowy, to yhh... skubnąłeś mi pomysł :D Też mam straszny syf w bagażniku i również wymyśliłem sobie taka podwójna podłogę ;] (zrobię to, mimo tego że nie będę pierwszy :P). Co do wzmacniaczy :D : Mialem okazje ostatnio porównać Blaupunkta i Carpowera :D Otóż Blaupunkt gra napewno głośniej niż Monacor, za to ten drugi pozwala na nizsze zejście basu.

kiepol napisał:
Otóż Blaupunkt gra napewno głośniej niż Monacor, za to ten drugi pozwala na nizsze zejście basu.
?? que ??

michone, z tego co pamiętam cp602 w pomiarach ma chyba ze 180w.
Ale jakiej by nie miał to nie ma prawa mieć 225w :D

kiepol napisał:
Otóż Blaupunkt gra napewno głośniej niż Monacor, za to ten drugi pozwala na nizsze zejście basu
czy moglby ktos to wyjasnic??
z zycia wziete: 2 wzmaki o takiej samej mocy - stara polska solidna konstrukcja i japonczyk (sony na tranzystorach)
sony gra glosniej ale jakos dziwacznie, natomiast polak poteznie ale ciszej

domyslam sie ze to ma zwiazek ze wzmocnieniem wzmaka...
a moze to o czym kiedys wspominal Irek - ...mniejsza moc trafa zwieksza moc muzyczna... (czy cos podobnego)

na tych tandetnych zdjeciach niewiele widac...
niechno tylko sie cieplej zrobi to ja sie dorwe do braciszka polo :twisted:

Powrót